”Det är helt osannolikt”

NYHETER

Överläkare Kai Knudsen sågar tv-läkarens försvar

En svensk överläkare avvisar helt den åtalade tv-läkarens påstående att den 23-åriga kvinnan hallucinerat om sexövergrepp.

Att tv-läkaren ensam skötte narkosen är dessutom livsfarligt för patienten, menar han.

- Att använda narkosmedel på det här sättet är farligt, säger Kai Knudsen, överläkare och docent.

Foto: Överläkare Kai Knudsen.

Narkosmedlet som 23-åringen fick inför ingreppet på tv-läkarens klinik är ett av de vanligaste i Sverige.

Det innehåller den verksamma substansen propofol och går under flera olika namn, bland annat Propofol och Diprivan och används bland annat inför gastroskopi och röntgenundersökningar.

Kan orsaka andningsstopp

- Då är det här ett medel som kan fungera bra. Men det har inträffat flera allvarliga incidenter där patienten slutat andas, säger Kai Knudsen.

Han menar att det är oerhört allvarligt att tv-läkaren själv injicerade narkosmedlet. Preparatet verkar snabbt och kan ge både kraftigt blodtrycksfall och andningsstopp. Utomlands har till och med dödsfall inträffat.

- Att använda narkosmedel på detta sättet, utan personal och utan övervakning, är farligt och ska hanteras enligt Lex Maria, säger Knudsen.

- Dessutom är det så allvarligt att det kan innebära att man mister legitimationen.

Åklagaren har valt att åtala plastikkirurgen för både våldtäkt och framkallande av fara för annan. Kvinnan sövdes enligt åtalet på fel sätt vid två olika behandlingstillfällen.

”Vet att det är en dröm”

Och tv-läkarens påståenden om att det är narkosmedlet som fått kvinnan att uppleva en våldtäkt avvisar Kai Knudsen helt.

- Det stämmer att medlet kan ge drömmar av sexuell natur. Jag har själv haft patienter som haft det och berättat för mig om det, säger Knudsen.

- Men de kan väldigt tydligt skilja mellan dröm och verklighet. Här hävdar försvaret att kvinnan haft en hallucination. Och det bedömer jag som väldigt osannolikt. När man klarnar till vet man ju att det var en dröm.