Här är nya storhotellet

NYHETER

Sju huskroppar mitt i Umeå

Foto: Vy från Rådhusplatsen/Storgatan.

Memorera bilderna. Planerna på ett storhotell mitt i stan är verklighet.

Så här kan det se ut i Umeå inom ett år.

– Totalt blir det 387 rum plus konferensrum, säger projektledare Nils Johansson.

Foto: Vy från Storgatan/Vasagatan.

Förut var budet ett sju våningar högt storhotell med plats för 350 rum. Ett femton meter högt torn var tänkt att sitta på ena sidan och komplexet skulle sträcka sig från Storgatan till Kungsgatan.

Glöm det.

Nu kommer de nya planerna på Umeås framtida gästhus. Sju stycken huskroppar med olika höjd och olika utformning på fasaderna kommer att ta plats mitt i centrum. 387 rum plus konferensrum kommer att rymmas i dem.

– Kommunen ville att det skulle se annorlunda ut, och det var vi också medvetna om. Nu är det gjort ett alternativ som har ett modernt stuk på arkitekturen, säger Nils Johansson.

Kan bli klart inom ett år

Byggnaderna kommer att se lite annorlunda ut jämfört med varandra, för att man ska tro at den är byggd i sju olika omgångar. Allt för att hotellet ska passa in i den övriga stadsbilden med gammalt och nytt.

– Nu gäller det att få en planändring till stånd och att få de juridiska rättigheterna att bygga. Går det snabbt så är det klart inom ett år, säger Nils Johansson.

En aktör som kan tänkas satsa i hotellet är Hilding Holmquist, men första gången bygget var på tal så uttryckte en del andra hotellchefer skepsis över idén.

– För Umeå så tror jag att det är nog inte en så dum idé. Men det kommer bli en självsanering, jag tror att man måste lägga ned hotell om Hildings projekt blir av. Hilding är ju en sådan kille, har han bestämt sig för något så brukar det bli så, sa Gunnar Bäckström, vd, Clarion Collection Hotel Uman då.

Läs också:

Frida Sjödin