Kommunen JO-anmäls för fallet ”Louise”

avZendry Svärdkrona

Den 10-åriga flickans öde väcker starka känslor

Fallet ”Louise” upprör Sverige.

Historien om den 10-åriga flickan som tvingades leva med sin våldsamma och missbrukande pappa får bloggarna att rasa och Justitieombudsmannen JO har tagit emot mängder av anmälningar från privatpersoner.

– Det berör alla när barn far så illa, säger Christina Linnea Örtendahl som bloggat om fallet.

Vid lunchtid i går hade ett 30-tal anmälningar hamnat på JO:s bord.

– Det är personer som har sett tv-programmet ”Uppdrag granskning” och som har bett JO att granska hur socialtjänsten i Vetlanda har skött det här, säger Carl-Gustaf Triblom, byråchef hos JO med ansvar för socialtjänstfrågor till aftonbladet.se.

– Det förekommer att privatpersoner anmäler men 30 anmälningar är mycket.

Plågades i fem år

I tisdags kväll kunde ”Uppdrag gransknings” Janne Josefsson visa hur flickan ”Louise” under fem års tid plågades och vanvårdades av sin pappa i Vetlanda. Pappan som var dömd till rättspsykiatrisk vård tvingade henne att göra iordning hans amfetaminsprutor, han våldtog henne och lät henne bo i en bil mitt i smällkalla vintern. Trots att skola, polis och grannar slog larm gjorde socialförvaltningen i kommunen ingenting.

”Socialförvaltningen har gång på gång struntat i att hjälpa ett barn i stor nöd trots påstötningar från skola, grannar och polis. Denna nonchalans måste få följder så att inte fler barn drabbas. Lägg inte detta bara till handlingarna utan gå till botten med detta häpnadsväckande fall”, skriver en privatperson som har anmält fallet till JO.

I november förra året kritiserades kommunen av länsstyrelsen, därför är det tveksamt om JO själv kommer att ta upp fallet.

– Vi har tagit in länsstyrelsens beslut. Sedan får JO ta ställning till om man kan göra något mer. Ett beslut kommer i nästa vecka, säger Carl-Gustaf Triblom.

”Det är fruktansvärt”

Under tiden fortsätter Sverige att prata om en 10-årig flickas fasansfulla öde, utlämnad i vuxnas händer och sviken av andra vuxna. En bloggkampanj har inletts där alla uppmanas att placera en blå droppe i sin blogg som ska symbolisera stödet för utsatta barn.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Att alla har sett och att ingen har vågat göra något. Då är man inte vuxen, säger Christina Linnea Örtendahl från Ängelholm som är en av många som har bloggat om fallet.

– Det största problemet är att vi alla har någon i vår närhet som far illa utan att vi gör något eftersom vi inte vill lägga oss i.

I går bad socialchefen i Vetlanda, Ola Götesson, ”Louise” om förlåtelse och erkände att kommunen har begått ett allvarligt misstag. I dag lämnade chefen för familjesektionen sin tjänst. Socialtjänsten i Vetlanda har också polisanmälts för tjänstefel och en förundersökning har inletts.

Läs mer

Svenska bloggar om fallet Louise