"Ett förut anonymt land någonstans i Asien har tagit plats mitt hjärta"

Publicerad:
Uppdaterad:

Del 1: Spenderar dagen i dallrande hetta bland storslagna tempelruiner

1 av 3
Sen eftermiddag, gränsövergången mellan Thailand och Kambodja.

Alltfler personer i Sverige får upp ögonen för Kambodja genom diverse reseprogram och som charterarrangörernas nya satsning. Det här är endast en reflektion av en resa och ett land som kom att göra djupa intryck på mig. Framförallt är det en berättelse om vikten av att se världen och möta den och dess historia, inte genom böcker utan på riktigt.

Vad du gör med mötena, hur du väljer att förvalta dem är personligt. För min del har det blivit viktigt att berätta det jag lärt mig, upplevt och tagit intryck av i ett land som jag inte visste mycket om innan jag besökte det. Skolundervisningen eller medias räckvidd i Sverige sträcker sig i den meningen inte särskilt långt utanför Europa.

När vi reser över gränsen mellan Thailand och Kambodja närmar dagen sig sitt slut. Vi har lyckats hålla sams, även om vi båda ångar att vi inte rest på egen hand, istället för med den typiska bussresan från Khao San i Bankgok, backpackerkulturens hjärta och fäste i Sydostasien.

Boulevard of broken backs

Inom den värld vi levt i de senaste månaderna, närmaste kultur bland ryggsäcksfolket, kallas vägen mellan Poipet vid Thailändska gränsen och Siam Reap vid Angkor Wats fötter, ibland ”boulevard of broken backs” Begreppet utkristaliseras inte på riktig förrän i bilen på vägar som inte finns.

Efter hårt prutande har vi trängt in oss i en vit Toyota tillsammans med två koreaner, de talar ingen engelska, kroppsspråket är universellt.

Vi är ett vitt skepp i ett hav av rött. Vägen är en röd lera i det alltmer tilltagande regnet, himlen blodröd innan den övergår till violett, då sen eftermiddag till tidig kväll i det flacka kambodjanska landskapet.

Vi besöker Angkor Wat. Bor för sex dollar per natt i heta rum med sparsam inredning men rena badrum. Spenderar dagen i dallrande hetta bland dessa storslagna tempelruiner, delar av ett ännu mer storslaget rike.

Reste i nära ett halvår

På kvällarna går vi genom staden, på tysta gator, sida vid sida.

Kvällen är svart och ljummen, så långt ifrån Sverige, mitt i äventyret

Även om vägen genom Kambodja, praktiskt taget tillhör en av de mest välkända färdvägarna för backpackers i sydostasien, förefaller det mig som det mest exotiska, mytomspunna land vi hittils upplevt. Vi har rest i nära ett halvår, vi har lämnat nya bekantskaper och upplevelser i fem länder bakom oss, alla har det rört vid något, bara inte såhär.

Läs den spännande fortsättningen i morgon.

Hannah Henriksson

Publicerad: