Alliansen faller fritt

NYHETER

Nu är vänsterblocket 11 procent större

Foto: Jimmy Wixtröm
Nedslående De nya siffrorna visar att det har gått dåligt för alliansen efter deras första 100 dagar vid makten. Experter menar att de avgående ministrarna i höstas, Bildts optioner och a-kasseupproret har varit bidragande till det stora tappet.

Den nya regeringen har fått en mardrömsstart.

Aldrig tidigare har valets vinnare tappat så många röster på 100 dagar, visar en ny Sifo.

Vänsterblocket är 11 procent större än alliansen i dag.

Alliansen har förlorat sex procentenheter av rösterna sedan valet, visar en Sifoundersökning som tidningen Svenska Dagbladet publicerar i dag.

Sedan opinionsinstitutet började mäta 1967 har ingen vinnare av valet tappat lika mycket under de första 100 dagarna vid makten.

Tidigare bottennotering stod Olof Palmes regering för – efter valet 1973 förlorade den 3,1 procentenheter.

Om det vore val i dag skulle vänsterblocket få 53,6 procent av rösterna mot 42,2 för alliansen.

I vänsterblocket står socialdemokraterna för den största ökningen medan moderaterna är det enda parti i alliansen som inte backar.

Bildt drog ner

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser fler orsaker till regeringens tillbakagång.

Statsråden Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilós hastiga sorti och turerna kring utrikesminister Carl Bildts optioner är några av skälen.

A-kassan inte bra

– Och regeringen har misslyckats med att hantera debatten om nedskärningarna i a-kassan. Av olika skäl har man inte lyckats med att framhäva de borgerliga argumenten med att skära ned. Fackets och socialdemokratins tolkning av vad som händer kom att dominera under november, säger Holmberg till Svenska Dagbladet.

”Tror det vänder”

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann delar delvis Holmbergs uppfattning om debatten kring a-kassan.

– Det är ju denna fråga som dominerat. Men snart får väljarna se effekterna av skattesänkningar och en förbättrad arbetsmarknad. Då tror jag det vänder igen.

Är det inte alarmerande att regeringen står för det största tappet någonsin?

– Nej, vi har varit väl förberedda och genomfört förändringar omedelbart. Därmed har vi också fått igång en diskussion i sakfrågor som kanske missgynnar oss tills effekterna av förändringarna syns.

Socialdemokraternas partisekreterare, Marita Ulvskog, tolkar givetvis de nya siffrorna annorlunda.

– Jag tror att många väljare känner sig lurade. Alliansen gick till val på att vara lite mer socialdemokratiska än socialdemokraterna.

– Nu ser de resultatet, försämringarna på arbetsmarknaden och i socialförsäkringssystemet och utförsäljning av statliga företag och sjukhus, säger Ulvskog.

Oisín Cantwell