Så planerades mordet på Politkovskaja

NYHETER

Tidningsuppgifter: Dödsskjutningen beordrades av höga personer i Tjetjenien

Mordet på journalisten Anna Politkovskaja beordrades redan våren 2006.

Enligt tidningen Kommersant hjälpte en före detta hög tjänsteman inom styrelsen för bekämpning av organiserad brottslighet mördarna att hitta sitt offer.

Han är nu anhållen i sin frånvaro, misstänkt för delaktighet i mordet.

Detaljerna kring mordet på den regimkritiska ryska journalisten Anna Politkovskaja börjar klarna.

I måndags meddelade den ryske riksåklagaren att tio personer har gripits, misstänkta för inblandning i dödskjutningen den 7 oktober förra året. Det handlar dels om personer ur en kriminell gruppering med rötter i Tjetjenien, dels om nuvarande och före detta ryska agenter och poliser.

I dag avslöjar tidningen Kommersant att ytterligare en person nu är efterlyst och anhållen i sin frånvaro för delaktighet i mordet. Det ska röra sig om en före detta chef inom styrelsen för bekämpande av organiserad brottslighet i Moskva.

Dömdes till fängelse

Enligt tidningen fick den kriminella grupperingen uppdraget att döda den obekväma journalisten redan våren 2006 eftersom ”höga personer i Tjetjenien var allvarligt missnöjda med henne”.

För att söka upp Politkovskaja tog gruppens ledare hjälp av en gammal bekant, den före detta chefen som tidigare sysslat med att bekämpa organiserad brottslighet. Han fick sparken och dömdes till fängelse efter en rättsskandal 2004. Två år senare var han åter fri och redo att erbjuda sina tjänster.

Kommersant skriver, och hänvisar till uppgifter ur mordutredningen, att den sparkade chefen i sin tur tog kontakt med en person inom säkerhetstjänsten i Moskva med uppdraget att leta rätt på Anna Politkovskaja.

Satt under bevakning

Under en tid var hon satt under bevakning och skuggades av flera personer inom säkerhetstjänsten, uppger Kommersant. Den 7 oktober förra året sköts hon till döds i trappuppgången till sin bostad i Moskva. Vem som höll i pistolen har åklagaren ännu inte preciserat.

Tjetjenerna ur den kriminella grupperingen har redan åtalats, misstänkta för mord. Åtal mot de övriga gripna väntas senare i veckan.

Riksåklagare Jurij Tjajka menar att mordet nu i stort sett är löst. Men Politkovskajas kollegor och familj är inte lika säkra.

– Ännu så länge är ingenting helt klart eller bevisat, säger familjens advokat Anna Stavitskaja till tidningen Kommersant.