Förarlös färja skenade vid Fjäderholmarna

NYHETER

Kaptenen hade gått i land för att hämta lunch

Foto: HÄR KLIVER KAPTENEN på den förarlösa färjan. Fjäderholmsfärjan rammade en brygga och tog sig ut på fjärden medan kaptenen var inne och köpte lunch.

Den förarlösa Fjäderholmsfärjan dundrade in i bryggan. Sedan vände den ut mot fjärden i full fart med sina passagerare ombord. Kaptenen? Han hade hoppat i land för att hämta sin lunch.

Foto: BRYGGAN FÖRSTÖRDES när färjan körde in i den. Tack vare det dåliga vädret var det inga barn som fiskade från bryggan.

På fredagen var John Sagrelius och hans familj på utflykt på Fjäderholmarna utanför Stockholm. De hade precis hoppat i land och gått in på en restaurang vid vattnet när de hör ett skrik. Det var flickan som sålde biljetter på Fjäderholmsbåten som skrek.

– Vi bara ser hur aktern kommer mot serveringen, berättar John Sagrelius.

Rammade bryggan

Kaptenen hade lämnat färjan för att hämta sin lunch på restaurangen. Båten låg inte fast förtöjd utan låg mot kajen med motorerna igång. Och nu hade alltså den förarlösa båten börjat glida och närmade sig restaurangens uteservering.

– Det läskiga var att se båten ramma bryggan och se tjejen stå där panikslagen.

John Sagrelius berättar att färjan studsade mot bryggan för att sedan åka i full fart ut mot fjärden. Kaptenen sprang ut och ropar instruktioner till de som var ombord på båten.

– Han ropar hur man slår full stopp, berättar John Sagrelius.

Sedan slänger sig kaptenen, enligt John Sagrelius, i en sightseeingbåt och åker ut mot färjan.

De ombordvarande, biljettflickan, två kvinnor och en pojke, lyckades få stopp på båten. Och kaptenen kan ta sig ombord på färjan.

Ingen blev fysiskt skadad av den skenande båten.

– Men det var tur att det var så dåligt väder för annars brukar det tydligen vara barn som fiskar från utbyggnaden. Och den blev ju helt sabbad, säger John Sagrelius.

Aftonbladet.se har utan framgång försökt nå de ansvariga för Fjäderholmsfärjorna.

Maria Soläng