Tre frias för gruppvåldtäkt

NYHETER

Göta hovrätt gör annan bedömning än Linköpings tingsrätt

De tre män som dömdes för våldtäkt på en 15-årig flicka i Skäggetorp friades på fredagen av en oenig Göta hovrätt, skriver Corren.se.

Tingsrätten ansåg det bevisat att de tre männen, 20, 21 och 22 år gamla, tvingat den 15-åriga flickan till samlag, både vaginalt och oralt. En av männen fälldes dessutom för våldtäkt på flickans 14-åriga kompis, skriver Corren.se.

"God stämning"

På fredagen föll domen för de tre männen i Göta hovrätt, och domstolen gick på en annan linje än vad Linköpings tingsrätt gjorde. Enligt domstolen ska det ha varit en ”god stämning” på den lägenhetsfest som personerna befann sig på och att flickorna inte var i ett hjälplöst tillstånd. Den 14-åriga flickan hade tillgång till sin mobiltelefon, och inga samtal som gjordes från den antydde att det var några problem.

Döms till barnvåldtäkt

Hovrätten anser att flickorna kan ha hamnat i en ohanterbar situation och känt sig tvungna att delta i sexet. Enligt domstolen är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att det förekommit brottsliga övergrepp, och de tre männen frias helt. Den 21-årige mannen döms för att ha haft oralsex med 14-åringen och döms därför till våldtäkt mot barn. Han straff sänks från fängelse i tre och ett halvt år till två och ett halvt år, skriver Corren.se.