Humor – en fråga om jämställdhet

Anna Berge, 22 år, från Lund men bor i Köpenhamn. Läser litteraturvetenskap och jobbar som butiksbiträde. Älskar att läsa, skriva, umgås med mina bästisar och fynda 50-talsklänningar i Vesterbros vintagebutiker.
NYHETER

Jag kommer från Lund. Där händer det, åtminstone om man är en del av studentvärlden, att man går på "spexsittning". Det var under en av dessa sena middagar, interna snapsvisor, ryggdunk och frackstassar, som jag fick en fråga av min bordsherre:

"Vad är det som hindrar kvinnor från att vara lika roliga som män?"

Det fanns inget ont uppsåt i hans fråga, han var på det hela en ganska trevlig ung man, men jag fick mig ändå en tankeställare. Plus en kvävande vilja att försöka göra mig lustig resten av kvällen. Bevisa motsatsen till hans påstående. Något som förstås misslyckades totalt, eftersom alla vet att humor kommer ur otvungenhet.

Och kanske är det just där problemet ligger. Dagens kvinnor står under konstanta påtryckningar att vara väldigt söta, självständiga, intelligenta. Dock är det ingen som förväntar sig att vi ska vara särskilt roliga.

Låt oss erkänna det: Den bästa humorn skapas ofta kring något som är en smula tarvligt, som sex, kroppsljud och misslyckanden inom vissa områden.

Helt enkelt områden som det inte är acceptabelt för en kvinna att misslyckas inom. Än mindre tala om. Om hon gör det anses hon vulgär. Inte rolig. Som en man sannolikt skulle ses som i samma situation.

Jag anser mig själv inte vara vidare rolig. Min bästa vän tycker jag är helt fantastiskt kul, och jag samma sak om henne, trist vore det väl annars. Ofta har det hänt att jag har varit i en grupp med andra män och kvinnor där killarna har skämtat om något som alla uppfattat som roligt. Skratt och kommentarer, vidareutvecklingar och jag har tagit upp tråden, sagt något lika vulgärt eller ofint. Besvärad tystnad.

Kvinnor skämtar alltså inte på lika villkor som män. Varför?

I dagens jämställda samhälle är den interna humorn det enda männen har kvar för att skärma sig från de krävande hondjuren. Varje kvinna som inkräktar på det reviret hotar att rubba en viktig maktbalans.

Humor är ett otroligt viktigt maktredskap. Förmågan att kunna locka till skratt, att se det lustiga i situationen är förmodlighen en bättre egenskap i arbetslivet än både organisationsförmåga och effektivitet. En fullkomlig livsnödvändighet i socialt umgänge för att inte anses trist och ointressant.

Det är så mycket vi förvägrar andra genom att inte skratta lite mer åt varandra.

Anna Berge