Nyheter

"Ett svart år för polisen"

NYHETER

Fackbasen kritisk mot arbetsförhållandena

Jan Karlsen, ordförande i Svenska polisförbundet.
Jan Karlsen, ordförande i Svenska polisförbundet.

En kvinnlig polis skars i halsen under ett rutiningripande.

Nu kräver Svenska Polisförbundet ordförande Jan Karlsen krafttag från samhällets sida.

- 2007 har varit ett svart år för svensk polis, säger han till aftonbladet.se.

Bedrövad men långt ifrån förvånad. Ungefär så beskriver Svenska Polisförbundet ordförande Jan Karlsen sin rektion när han fick beskedet om polisdramat i Gävle.

- Just nu känner jag bara förstämning, precis som jag gör varje gång något sådant här händer. 2007 måste ha varit ett av de svartaste åren någonsin för svensk polis, säger han.

Varför sker detta just nu?

- Någonstans har vi fått ett samhälle med mer cynism och hårdare klimat. Just i år har detta blivit mer synligt. I och med att polisen är de första som möter det här råkar vi också illa ut.

Jan Karlsens lösning för att komma till rätta med våldet och hoten mot poliserna handlar om utbildning, rätt utrustning och förbättrade rutiner. Något som många poliser själva efterfrågar enligt honom.

- Det finns en brist på stöd och hjälp från samhällets sida. Det är ett problem eftersom det kan leda till att vi får en uppgiven poliskår som sluter sig innåt.

Vill se utredning

När det gäller fallet i Gävle vill Jan Karlsen se en grundlig utredning kring hur ingripandet gick till, men även vilken information poliserna hade fått innan de begav sig till Migrationsverkets lokaler.

För när det gäller just de så kallade handgripningsärendena menar han att ett allt för stort ansvar ligger på polisen.

- Vi lägger stora resurser på dem samtidigt som vi inte alltid får rätt information från sjukvården. Jag tycker att sjuk- och psykvården själva borde kunde sköta fler av de här ärendena så vi kan koncentrera oss på de farliga uppdragen.

Tidigare artiklar:

Läs också:

Elisabet Wahl

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter