MSB vädjar: ”Respektera eldningsförbudet”

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots eldningsförbud har polisen bötfällt flera personer som brutit mot eldningsförbudet.

Nu går MSB ut med ett nytt viktigt meddelande till allmänheten om riskerna.

– Läget är extremt allvarligt och vi kommer gå ut med ett VMA för att uppmana allmänheten att ta stort ansvar och följa eldningsförbudet, säger Britta Ramberg, MSB:s operativa chef för bränderna.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

Det råder eldningsförbud i hela landet. Trots torkan och den höga brandrisken i markerna bryter fortfarande personer mot eldningsförbudet. Igår ryckte polisen ut till frilufsområdet Ånnaboda i Örebro där tre män vägrade sluta grilla trots tillsägelser från förbipasserande.

Polisen hällde helt sonika ut en spann vatten på grillplatsen.

Eldningsförbud innebär att man inte får tända eld någonstans utomhus förutom i trädgårdsgrill i sin egen trädgård.

I Kalmar län har man skärpt eldningsförbudet till att omfatta alla platser, inklusive privata tomter.

1 av 3 | Foto: Lina Larsson
Pressträff om bränderna.


”Ta stort ansvar och följ eldningsförbudet”

Strax efter klockan 13 skickade Myndigheten för samhällskydd och beredskap ut ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, i form av ett myndighetsbeslut.

– Läget är extremt allvarligt och MSB kommer att gå ut med ett VMA i form av ett myndighetsmeddelande. Vi uppmanar allmänheten att ta ett stort ansvar och följa de eldningsförbud som finns och i möjligaste mån hålla sig informerad via kommunen och krisinformation.se, säger Brita Ramberg, under en presskonferens på förmiddagen.

Förra veckan röt polisen Magnus i Haninge ifrån.

”Allvarligt talat, hur svårt kan det vara? Det råder eldningsförbud!” – skrev han i ett inlägg på Facebook som fått stor spridning.

Han berättar om hur polisen fått åka ut på flera larm om folk som bryter mot eldningsförbudet, vilket tar både deras och polisens resurser.

Du får därför inte elda någonstans utom i din egna ordentliga grill på din tomt, under eget ansvar. Borde vara enkelt att förstå kan man tycka”, skriver Magnus.

1 av 2
Dagens tre rubriker måndag 23 juli 00:29
Publicerad: