Vild spridning av kalifornisk brand

avTT

Foto: Noah Berger/AP/TT
Brandmän som jobbar vid Carrbranden i Shasta, norra Kalifornien.
Foto: Terry Pierson/AP/TT
En brandman av många som arbetar vid Cranston-branden.
Foto: Noah Berger/AP/TT
Dramatiska scener vid väg 299, i Shasta, norra Kalifornien.

Två brandmän har nu mist livet i en skogsbrand som rasar runt staden Redding i USA. Elden är svårsläckt med temperaturer över 40 grader. Vindarna är oförutsägbara och luftfuktigheten låg.

I hela USA pågår 88 mark- eller skogsbränder, enligt uppgifter på fredagen. Kaliforniens guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge i två områden i delstaten.

I norra Kalifornien omfattar den så kallade Carr-branden minst 18 000 hektar; brandområdet hade på fredagen ökat med 60 procent sedan dagen före. En av brandmännen omkom i Shasta county när han försökte skapa en brandgata med schaktmaskin, meddelar räddningstjänsten.

Flyr från staden

Carr-branden har börjat i ett glesbefolkat område, men efter fem dagar hotar den också staden Redding 25 mil norr om Sacramento med 90 000 invånare. Ett hundratal hus har totalförstörts eller skadats.

Väderleksrapporterna varnar för temperaturer uppemot 43 grader Celsius.

Bilister köar för att ta sig ut. Det finns mängder av rapporter om att branden har slagit ut strömmen i delar av staden.

– Branden rör sig i en sådan hastighet att polisen måste hjälpa till med evakueringar så fort de bara kan. Branden är väldigt dynamisk och sprider sig snabbt, säger Scott McLean, talesperson för Kaliforniens brandskyddsmyndighet.

Misstänkt pyroman

I den så kallade Cranstonbranden, som härjar i kanten av San Jacinto-bergen öster om Los Angeles, har minst fem hus förstörts. 3 200 personer som bor i området uppmanas att lämna sina hem. Även den branden sprider sig snabbt och är bara en av flera skogs- och markbränder som började i onsdags öster om staden Hemet.

Myndigheterna tror att bränderna kan ha startats av samma pyroman. En 32-årig man har gripits, misstänkt för fem mordbränder, uppger skogsmyndigheten USFS.

Nära 700 brandmän kämpar mot den största branden, som omfattar runt 1 900 hektar.

Den så kallade Ferguson-branden, som sträcker över 17 500 hektar, har lett till att delar av nationalparken Yosemite stängts av på grund av den tjocka svarta rök som drar in över dalen.

Hittills i år har 1,6 miljoner hektar eldhärjats i USA. Det är lite mer än om man jämför med ett genomsnitt tio år bakåt i tiden, uppger samarbetsorganisationen National Interagency Fire Center.