Vätskeersättning slut – här är expertens tips

Av: 

TT

Publicerad:
Hyllorna med vätskeersättning gapar tomma på många håll i landet. Men för många går det lika bra att dricka vatten. Annars kan man göra sin egen ersättning. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud
Hyllorna med vätskeersättning gapar tomma på många håll i landet. Men för många går det lika bra att dricka vatten. Annars kan man göra sin egen ersättning. Arkivbild.

NYHETER

Vätskeersättning har sålt slut på många av landets apotek. Men enligt näringsfysiologen Ingrid Larsson går det lika bra att göra sin egen – eller skippa den.

– För friska och pigga människor räcker det att dricka extra mycket vatten, säger hon.

Runt om i landet rapporteras det att hyllorna med vätskeersättning gapar tomma. På Apoteket AB har försäljningen mer än fördubblats de senaste veckorna jämfört med i fjol.

Annelie Barkelund är kommunikationschef på Nestlé i Sverige, som tillverkar vätskeersättningen Resorb som är en toppsäljande produkt på apoteken året om.

– Resorb är ofta stor på sommaren, men i år har den varit mycket större än vi kunnat förutspå. Produktionen görs på en fabrik i Schweiz och jag vet att de har lagt om produktionen för att kunna producera mer till Sverige, säger hon.

Främst för riskgrupper

Vätskeersättningen är ett kosttillskott och inte ett läkemedel. Då finns inte samma krav på att leverantören måste leverera till återförsäljarna.

Enligt 1177 Vårdguiden rekommenderas vätskeersättning vid till exempel kräkningar, diarré eller feber. Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det främst är riskgrupper som kan behöva den vid värme.

– Små barn, äldre och sjuka kan behöva vätskeersättning om man har svårt att äta och dricka. Men om man kan äta och har törstsignaler räcker extra mycket vatten eller andra drycker, säger hon.

Avstå från alkohol

Även sportdryck, som är en typ av vätskeersättning med socker och salter, fungerar som alternativ. Men det går även fint att göra ersättningen själv.

För att inte riskera uttorkning är det bra att avstå från alkoholhaltiga drycker.

– Dels är det vätskedrivande och dels blir man inte lika alert. När det är så här varmt vill man vara extra skärpt för att kunna uppmärksamma saker omkring sig och hjälpa andra, säger Ingrid Larsson.

Publicerad: