Minst tio döda i italiensk flodvåg

avTT

Publicerad:
Foto: Kontrolab/AFP/TT
Minst tio människor har omkommit i den kraftiga flodvågen i södra Italien. Sökandet efter överlevande fortsätter under natten.

Minst tio människor har omkommit i en kraftig flodvåg som dragit fram i en ravin i södra Italien. Tolv är skadade och minst fem saknas fortfarande, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Tidigare uppgav Italienska myndigheter felaktigt att dödstalet var elva, men bara tio dödsfall är bekräftade. Tjugotre personer, varav två barn, har räddats i nationalparken Pollino i regionen Kalabrien, som är populär bland vandrare. Tolv av dem skadades i flodvågen, som orsakats av kraftiga regn i en bergsravin.

– Flodvågen kom helt plötsligt. Vi hade inte tid att reagera eller göra någonting, så jag hade bara tur att jag klarade mig, säger en gråtande nederländsk turist till tidningen Corriere della sera.

– Det är helt otroligt. Helvetet. Jag är helt utan ord och kan inte sluta gråta över dem som inte hade lika tur som jag, tillägger turisten.

Söker efter fler

De mest allvarligt skadade personerna har förts med ambulanshelikopter till sjukhus i staden Cosenza.

Det är oklart hur många som fortfarande saknas efter händelsen. Räddningsmanskap har under natten tagit sig ned i den kilometerdjupa ravinen med hjälp av rep för att söka efter fler människor.

– Några av offren var ute på guidade turer, men andra hade tagit sig ut på egen hand, vilket gör det svårt att veta hur många som saknas, säger borgmästaren Mimmo Lo Polito till tidningen.

– Ravinen fylldes med vatten på väldigt kort tid och de här människorna slungades ut som kulor. De hamnade runt tre kilometer längre ned i dalen, säger Carlo Tansi vid räddningstjänsten i Kalabrien till Rai News.

Svår terräng

Samtliga offer tros vara italienska turister.

– Det är väldigt svår terräng som är full av hinder på grund av områdets utformning, säger Eugenio Facciolla, åklagare i regionhuvudstaden Catanzaro, enligt Reuters.

Han uppger att räddningspersonal under natten har arbetat med strålkastare och försökt hitta områden där människor kan ha överlevt efter att ha landat på små landremsor eller öar i vattendraget.

Nationalparken Pollino i regionen Kalabrien har en dalgång på cirka 13 kilometer som omges av ungefär 600 meter höga stenväggar.

Publicerad: