S och SD i storbråk om budgeten: ”Du har fel och jag har rätt”

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-08-29

De ekonomiskpolitisk talespersonerna för S och SD drabbade samman i Aftonbladets debattstudio.

Magdalena Andersson hävdar att det saknas 10 miljarder i SD:s budget.

– Nej, det gör det inte. Du har fel, jag har rätt, säger Oscar Sjöstedt.

SvD har granskat Sverigedemokraternas budget och kommit fram till att det finns hål på 30 miljarder kronor, vilket togs upp i Aftonbladets partiledardebatt i måndags.

”Ingen budget är så svårläst som SD:s” säger en anonym ekonom till SvD – vilket Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, menar gör uppgiften omöjlig att kommentera. Hur säker är du på budgeten, frågar programledaren i Aftonbladets debattstudio.

– 100 procent säker. Total koll. Det som det refereras till är en anonym person som gjort en hemlig granskning. Jag kan tycka att det är lite märklig journalistik att ha en hemlig granskning som jag inte får ta del av men ändå ska kommentera, säger Oscar Sjöstedt (SD) i Aftonbladets debattstudio.

”Ska inte ha någon flyktingmottagning”

Finansminister Magdalena Andersson säger att hon gjort en egen beräkning och kommit fram till att det saknas tio miljarder i Sverigedemokraternas budget. Att SD:s tänkta besparingar på migration överstiger anslagen i statsbudgeten.

– Du kan inte hålla på och säga att saker inte stämmer, när jag bara läser vad ni skriver i er budget. Jag är så trött på det och det är därför jag har med det här, säger Magdalena Andersson och håller upp SD:s valmanifest.

Oscar Sjöstedt säger att pengarna hämtas från utgiftsområde 25, som innebär allmänna bidrag till kommuner.

– När du tittar på den kommunala välfärden är det klart och tydligt att vi satsar mer än regeringen gör. Däremot skär vi ned på ersättningen för flyktingmottagande – eftersom vi inte ska ha någon flyktingmottagning, säger Oscar Sjöstedt.

Hur bra koll har du på budgeten, frågar programledaren.

– Jag har björnkoll på budgeten och är 100 procent på att den går ihop, säger Oscar Sjöstedt.

”SD prioriterar skattesänkningar”

I måndags presenterade Socialdemokraterna sitt förslag om en sjätte semestervecka för föräldrar med barn i åldrarna 4 – 16.

– Jag har inget emot förslaget som sådant, det är ett ganska angenämt och sympatiskt förslag, men frågan är hur Socialdemokraterna prioriterar i det här läget. Vi har extremt långa vårdköer, och kris i polisen. Att i det läget gå fram med en sån här reform som är otroligt kostsam, där regeringen kalkylerat i underkant, hamnar betydligt längre ned på min prio-stege, säger Oscar Sjöstedt.

Finansminister Magdalena Andersson hävdar att Sverigedemokraternas ekonomiska politik är en högerpolitik.

– Sverigedemokraterna prioriterar skattesänkningar, inte minst för höginkomsttagare. Vi menar att detta är en viktig reform och den kostnad vi beräknat på är den för offentliga finanser, säger Magdalena Andersson.

Inte rik om man tjänar 39 000

Oscar Sjöstedt kontrar med att Socialdemokraterna ”bekämpar rikedom” istället för att ta tag i fattigdomen, och är kritisk mot de höga marginalskatterna.

– Våra största skattesänkningar riktar sig mot vanliga löntagare och pensionärer. Vi pratar inte om miljonärer, utan brytpunkten på 39 000 där man börjar betala statlig skatt. Det är ganska många som ligger där, det är inga miljonärer.

– Man är inte nödvändigtvis rik för att man har en månadslön på 39 000 kronor, säger Oscar Sjöstedt.