Vd:n svarar på kritiken: ”Extraordinärt läge”

avJonathan Lundberg, Wilma Eliasson

Sjuksköterskor på Danderyds akutmottagning slår larm och beskriver sin arbetsmiljö som en krigszon.

Nu svarar sjukhusets vd Yvonne Haglund Åkerlind på kritiken – och lägger en del av skulden på vädret.

– Den extrema värmen och luftfuktigheten har försvårat situationen.

15 timmars arbetspass utan varken lunchrast eller toalettbesök tillhör vardagen. Det vittnar åtta akutsjuksköterskor om i en stor intervju med Aftonbladet.

I mitten av sommaren valde sjukhusledningen att dra ner akutens grundbemanning från 14 till 8 sjuksköterskor. Samtidigt har antalet larmpatienter ökat med 22 procent sedan akuten på Nya Karolinska sjukhuset fick ett begränsat uppdrag, berättar akutens chefssjuksköterska Maria Carlsson.

– Vi har ett extraordinärt läge, den extrema värmen och luftfuktigheten har försvårat situationen och vi har haft ett extra stort inflöde av svårt sjuka patienter i sommar, säger Yvonne Haglund Åkerlind, som är vd för Danderyds sjukhus.

”Vi har löst det”

Hon förstår frustrationen bland personalen då bemanningen varit mycket ansträngd, men poängterar att man gjort flera insatser.

– Vi har löst det genom att sjuksköterskor från andra vårdavdelningar har fått komma till akuten.

En annan lösning har varit att beordra personal. Det innebär att man tvingar personalen att arbeta övertid – att vägra är inte tillåtet, eftersom det skulle innebära samhällsfara.

Under den senaste månaden har det enligt facket skett minst 21 beordringar, och akutens skyddsombud Daniela Tapia och Matilda Varli tror att mörkertalet är stort.

Yvonne Haglund Åkerlind

Varför har ni haft så svårt att rekrytera personal utifrån?

– Det är ju en stor brist på sjuksköterskor i hela Sverige, vi arbetar ju hela tiden med olika rekryteringsalternativ och hur vi ska tydliggöra löneutvecklingsnivåerna, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Hur tar ni kritiken vidare?

– Vi fortsätter att följa situationen, vi arbetar med en handlingsplan med våra fackliga medarbetare, vi har ett möte i morgon (läs torsdag) där vi kommer att diskutera konkreta åtgärder.

Facket hotar anmäla

Under torsdagens möte står mycket på spel. Om inga konkreta lösningar läggs på bordet så kommer fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet att tillsammans med de anställda upprätta en så kallad 6:6a-anmälan mot sjukhuset.

Det innebär att man anmäler akutmottagningen till Arbetsmiljöverket, som i sin tur kan tvinga arbetsgivaren till åtgärder om bristerna i arbetsmiljön anses svåra nog.

– Vi tar det här på största allvar i sjukhusledningen, och kommer göra allt för att förbättra situationen, säger Yvonne Haglund Åkerlind.