Venezuela trappar upp ordkriget

Foto: AP
Nicolás Maduro anklagar Colombias avgående president för delaktighet i ett attentat mot honom. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Venezuelas president Nicolás Maduro fortsätter med den hårda tonen mot Colombia efter det påstådda attentatsförsöket mot honom i lördags. Presidenten påstår nu på Twitter att det finns "tillräckliga bevis" för att Colombias avgående president Juan Manuel Santos varit delaktig i det som Maduro hävdar var ett mordförsök.

Fler bevis kommer att publiceras "de närmaste timmarna" fortsätter Maduro, och berättar även att flera personer som varit delaktiga har gripits.

Santos har kategoriskt förnekat all inblandning i händelsen.

Det var under en tv-sänd militär ceremoni i Caracas på lördagen som explosioner plötsligt hördes när Maduro höll ett tal. Han uttalade sig strax efter och sade att explosionerna enligt honom själv kom från flera drönare som bestyckats med sprängladdningar.

Tv-sändningen från statstelevisionen visar hur en knall avbryter Maduros tal och livvakter med skottsäkra sköldar springer fram för att täcka presidenten och hans fru innan sändningen bryts. På översiktsbilder ser man hur soldater i nationalgardet flyr när de hör smällen. Inga drönare syns på tv-bilderna.

Inrikesminister Néstor Reverol har sagt att vardera drönare bar med sig ett kilo sprängmedel av typen C4.

Maduroregimen hävdar att det påstådda attentatsförsöket utfördes av Colombia, i samarbete med "högerextrema" i den venezuelanska oppositionen samt personer i USA-delstaten Florida. USA förnekar all delaktighet.

ARTIKELN HANDLAR OM