Tongas ledare föreslår bantningstävling

Av:  TT TT

Övervikt – ett stort problem i Tonga.
Övervikt – ett stort problem i Tonga.

Fetma är ett stort problem i Stillahavsländerna. I ett försök att tackla problemet föreslår Tongas premiärminister en bantningstävling bland ländernas ledare – i hopp om att inspirera till ett hälsosammare liv.

De tio länder i världen med högst förekomst av övervikt bland vuxna ligger alla i Stillahavsområdet, enligt CIA World Factbook 2016. I topp ligger Nauru med 61 procent, följt av Cooköarna, Palau och Marshallöarna.

Och kanske har Tongas premiärminister Akilisi Pohiva inspirerats av bantningssåpan "Biggest Loser" när han spånat idéer kring hur trenden kan vändas. Han ser framför sig en tävling som inleds när ledarna för önationerna snart träffas för samarbetsorganisationen Pacific Islands Forums årsmöte.

– Vi borde alla gå ihop i en tävling om vem som kan gå ner mest i vikt under ett helt år. När vi möts om ett år igen kommer vi att väga in oss och se vem som har tappat mest, säger han till Samoa Observer.

– Lättare måltider och en sund inställning kommer att räcka långt. Och när ledarna väl har anpassat sig så kommer de att vara fast beslutna om att få in sitt folk på samma tankebanor.

Enligt experter är en ökad konsumtion av processad mat en stor faktor till fetmaproblemet i regionen. Några av önationerna har förbjudit viss typ av snabbmat i ett försök att bromsa utvecklingen.

Publisert:

LÄS VIDARE