Mirakelpastorns väckelsmöte stoppas

avSusanna Nygren

Politiker kräver att mirakelpastorns framträdande stoppas: Man ska inte predika i våra lokaler

1 av 2 | Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Påstår sig ha väckt döda till liv Mirakelpastorn Jens Garnfeldt från Danmark ska hålla väckelsemöte i Erik Dahlbergsgymnasiets lokaler i Jönköping. "Det känns precis som om de vet om att det inte är riktigt okej att ha på en gymnasieskola", säger Carin Berggren, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Jönköpings kommun hyrde ut aulan i Erik Dahlbergsgymnasiet till Kanal 10 och mirakelpastorn Jens Garnfeldt. Den 6 och 7 juni skulle ett väckelsemöte äga rum på skolan.

– Det måste stoppas. Det är skrämmande att vi ska ha fullmäktigemöte där en och en halv vecka efter, sa Tord Sundqvist (S), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Två dagar i rad skulle den beryktade mirakelpastorn Jens Garnfeldt från Danmark predika inne på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Den religiösa tv-kanalen Kanal 10 hade hyrt aulan, där även kommunfullmäktige håller sina möten, med förevändningen att det skulle bli en musiktillställning och tv-inspelning. Men sedan dök det upp postrar runt om i centrala

Jönköping som skvallrade om att det var ett väckelsemöte med Jens Garnfeldt i huvudrollen.

– Det kände jag inte till. Jag är ytterst ansvarig för alla beslut som rör skolan men uthyrningen sköts av administrativ personal. Och dem har jag full tillit till. Vi har så stora lokaler att vi måste hyra ut så mycket som möjligt, säger Lars Wernborg, gymnasiechef i Jönköpings kommun.

Påstår sig bota sjukdomar

Väckelsemöten med Jens Garnfeldt brukar innehålla ett moment där han påstår att han botar sjukdomar. Eller rättare sagt. Jens Garnfeldt menar att det är gud som gör jobbet medan han själv är utvald att förmedla kraften. I en tidigare intervju i Aftonbladet sa Jens Garnfeldt att han, med guds hjälp, väckt upp två döda pojkar i Afrika.

I en granskning som Aftonbladet gjort visade det sig att Kanal 10, som står bakom Jens Garnfeldt, har fått in över 72 miljoner kronor i gåvor. Pengar som de troende gett i hopp om ett lyckligare och friskare liv. Tord Sundqvist (S), vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, menar att Jens Garnfeldts väckelsemöten faller under det som kallas bedrägligt beteende i brottsbalken. När Aftonbladet ringde upp honom var även han ovetande om att kommunen hade hyrt ut gymnasiet till Jens Garnfeldt. Men krävde att det stoppades.

– Man ska inte predika som om man vore gudsbenådad i våra lokaler. Vårt anseende ska inte bli behäftat med en sådan teologi. Det finns tillräckligt många frikyrkor de kan vända sig till här. Men det kanske de har gjort och blivit nekade, säger han.

"Jättekonstigt"

Tord Sundqvist är kritisk till hur uthyrningen har skötts och anser att rutinerna för uthyrningen måste skärpas.

– Vi brukar säga att eleverna på våra skolor ska lära sig att tänka kritiskt. Det kanske är något som gymnasiechefen också måste lära sig, säger han.

Carin Berggren (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, var även hon ovetande om uthyrningen men tyckte att det var bra att mötet inte skulle hållas under en skoldag när inga elever fanns på plats.

– Jag tycker det är jättekonstigt att man inte har uppgett att det är ett väckelsemöte. Det känns precis som om de vet om att det inte är riktigt okej att ha på en gymnasieskola, säger hon.

Carin Berggren skulle ta upp saken med berörda tjänstemän för att se om uthyrningen har gått rätt till. Några timmar efter intervjun med Aftonbladet ringde hon upp och förklarade att kommunen hade ångrat sig. Det blir inget väckelsemöte i skolan.

Aftonbladet har sökt chefen för Kanal 10, Börje Claesson, för en kommentar.