Fejkade tråd om Mona Sahlins död

Mona Sahlin kom ut från ett möte och såg att hon hade flera missade samtal från sin son.

När hon ringde upp var det första han sa: Lever du mamma?

Han hade läst i en tråd på Flashback att hon var mördad.

Hoten och hatet mot Mona Sahlin har blivit en del av hennes vardag. Som minister, partiledare och offentlig person har hon lärt sig att acceptera och hantera det. Men när hennes familj och anhöriga drabbas blir det svårare.

Det finns en diskussionstråd på Flashback som heter "Vilken politiker vill du skjuta?". En annan heter "Tror ni att Mona Sahlin kommer att mördas?" Två personer nära Mona Sahlin har blivit mördade. Statsminister Olof Palme 1986 och vännen och ministerkollegan Anna Lindh 2003.

Konfronterade hatare

Aftonbladet har konfronterat en högskolestudent som bland annat hyllat Palme-mördaren och skrivit att han hoppas Sahlin blir skjuten. Hans förklarar sina grova påhopp och hot med att han varit arbetslös och behövde en ventil.

– Jag tycker inte att det håller att säga att man var arbetslös och frustrerad. Man kan inte urskulda så grova hot därför att det blir på riktigt för den som läser det, säger Mona Sahlin när Aftonbladet träffar henne för att prata om det som skrivs på Flashback.

Högskolestudenten anser att det är bättre att ta ut sin ilska på kända personer och invandrare i stället för på sina anhöriga. Men det köper inte Mona Sahlin. Hon menar att hatet är ett hot mot demokratin. Att det är till för att tysta. Det är också en av anledningarna till att hon väljer att ställa upp och prata om det. De kan inte tysta henne.

– Det finns väl en mening med att hata sådana som jag och det måste vara att man ska tycka annorlunda eller vara tyst. Därför blir han ett problem för väldigt många. Han blir en del av det som gör att demokratins rum blir lite tystare för att det sitter någon som sitter och hotar och hatar på ett väldigt offentligt sätt som tusentals människor kan läsa. Och det gör mig fortfarande så arg.

Enligt Mona Sahlin har flera i hennes närhet lämnat politiken för att hoten blivit för jobbiga.

– Då har det ofta varit att de inte tycker att deras barn ska behöva uppleva och se det här. Det här är inte ett problem för några få individer utan för demokratin att hatet är så stort och att hatet drabbar så många.

Kräver svar från ansvariga

Hennes egna barn har också farit illa av det som skrivits och varit rädda, ledsna och oroliga när de läst hot mot sin mamma.

Nu kräver Mona Sahlin att de ansvariga för Flashback ska ta sitt ansvar:

– De ansvariga för Flashback har lika stor del i det hat och hot som uppstår som de som skriver det, eftersom de låter det ligga kvar så länge.

Samma personer som vi identifierat som Mona Sahlin-hatare riktar också sitt hat mot personer med invandrarbakgrund som komikern Özz Nûjen. Han är medveten om att han är utsatt för hårda inlägg på Flashback, men försöker att inte bry sig om det som skrivs.

– Oftast har man nog gjort något bra om folk snackar skit om en på Flashback, säger han.

Publisert: