Liberalerna

Folkpartister vill ha kommunala vårdare för sjuka barn

Av: 

Anette Holmqvist

– Vabbandet är en stor stress för många föräldrar i dag, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (FP).

NYHETER

Över 200 000 föräldrar stannar i februari hemma från jobbet för att vårda sjuka barn.

Nu föreslår två folkpartister en lösning på problemet – arbetslösa som tar hand om de sjuka barnen i deras egna hem.

– Vabbandet är en stor stress för många föräldrar i dag, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (FP).

Februari brukar kallas vabbruari på grund av den stora andel föräldrar som måste vara hemma från jobbet för att ta hand om sina sjuka barn.

Folkpartisterna Cecilia Wikström, EU-parlamentariker, och Lars Markstedt, ordförande i kommunrevisionen i Järfälla, kommer nu med ett förslag till lösning. De vill se ett återförande av kommunala barnvårdare som kommer hem till familjer och tar hand om de sjuka barnen. Något som fanns fram till 1984.

– Vi vet att vabb är en mycket stort källa till stress för många föräldrar. Det kan vara svårt att vara hemma med sjuka barn samtidigt som man har mycket att göra på jobbet. Då tycker vi att det vore bra om man kunde ringa in hjälp, säger Wikström.

Resurser på förskolor

De två folkpartisterna ser framför sig en lösning där arbetslösa med lämplighet för att vårda barn ges anställning som barnvårdare. Anställningarna ska enligt FP-företrädarna knytas till kommunernas förskolor.

– Förskolorna skulle därmed få extra personal de dagar som inga föräldrar behöver hjälp med sjuka barn. Och samtidigt skulle det väl vara jättekul för de sjuka barnen att få ha personalen från förskolan hemma hos sig själv en hel dag, säger Wikström.

Kritik mot förslaget

Förslaget från de två folkpartisterna fick omgående kritik för att vara gammelmodigt och något som skulle pressa föräldrar att gå till jobbet trots sjuka barn.

En av dem som uttryckt skepsis är Sanna Rayman, ledarskribent på SvD, som tror att föräldrar skulle ha svårt att acceptera folkpartisternas lösning.

I Sveriges Radio sa hon på onsdagsmorgonen:

– Jag tror inte att föräldrar vill att deras barn ska bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, vilket verkar vara syftet här.

Men det är en invändning som Cecilia Wikström inte ger mycket för.

– En sådan här lösning ska självklart vara frivillig. Vill man vara hemma och vabba ska man naturligtvis kunna göra det, säger hon.

"Tror mer på att överlåta dagar"

Idén från de två FP-företrädarna har inte förankrats inom partiet centralt. Emma Carlsson Löfdahl, partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, är sval till förslaget.

– Tanken är god med när man tänker lite mer på den så tror jag inte riktigt på den. Jag tror mer på att marknadsföra möjligheten att överlåta vabbdagar till andra i sin egen närhet och man kan också utnyttja ruttjänster till barnomsorg, säger hon.

Enligt Wikström och Markstedt kostade vabbandet i Sverige drygt fem miljarder kronor under 2013. Fackförbundet Unionen menar att tre av fem föräldrar i den privata tjänstesektorn med barn under 16 år jobbar samtidigt som de vårdar sina sjuka barn hemma. Att jobba samtidigt som man är hemma med sjuka barn har fått smeknamnet "vobba".

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Barnomsorg

Cecilia Wikström

Sanna Rayman