Läkaren: ”Man vill provocera”

Läkaren är i dag mycket ångerfull över sina rasistiska inlägg på Flashback.

– Jag skäms. Det är fruktansvärda saker jag har skrivit, säger han.

Vi träffas en dag när läkaren är ledig från sitt jobb på sjukhuset. Han är påtagligt nervös när vi möts.

Först försökte han fly undan det hela när vi började ställa frågor, men gick några dagar senare med på en intervju mot löfte om anonymitet.

– Jag är faktiskt tacksam för att ni letade upp mig. Jag hade lagt det här bakom mig på ett alldeles för enkelt sätt. Jag slutade skriva för ett tag sen och hade förträngt det här helt och hållet.

Läkaren sitter med en stor jacka, handskar och har en huva överhuvudet. Inte för att det är kallt eftersom vi sitter inne - utan för att på alla upptagliga sätt maskera sig inför Aftonbladets kamera.

– Såna här saker som du har läst, som jag har skrivit, är den allra sämsta sidan av Flashback, säger han.

Men hur har du hamnat i det här sämsta, det är ju där du har skrivit?

– Det är flera olika faktorer som måste till tror jag. Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror det gäller väldigt många som skriver på liknande sätt att det egentligen inte har särskilt mycket med invandrare eller invandring att göra utan att man snarare har mycket ilska och frustration som man försöker få ett utlopp för och att det egentligen slumpar sig att man riktar in sig på invandring och invandrare.

”Hade en livskris”

Hans inlägg är från 2009 och fram till 2013 - år som han beskriver som en mörk period i livet.

– Jag hade en personlig livskris och till följd av det också svårigheter på arbetsplatsen, svårt att klara av arbetsbelastningen och konflikter med flera kolleger.

– Jag hade en väldig frustration som jag sannolikt tog med mig in i det jag skrev.

Och stjälpte över på invandrare då?

– Ja, samt att man i stundens hetta, man vill provocera, man vill göra folk arga och man tar i, man skriver saker man egentligen inte menar.

Läkaren medger att han har beskrivit patienter som är invandrare och ett fall med en ung kvinna i sina inlägg;

– Det finns en verklig patient bakom det här, men det var inte en 22-årig kvinna.

– Jag har använt ett riktigt patientfall maskerat för att kunna beskriva ett fenomen.

Kan de här patienterna känna något förtroende för dig som läkare när du samtidigt skriver sånt här samtidigt ska du vårda dem, det är ju din uppgift som läkare?

– Kvinnan går inte på något sätt att identifiera och det finns ingen möjlighet att någon ska känna sig utpekad i och med det där korta citatet.

Man får intrycket att du har en väldig ringaktning mot de här människorna och du skriver "jag vill inte ens tänka på hur många gamlingar från arabvärlden" som dyker upp på sjukhuset. Varför skriver du så?

– Det var fruktansvärt dåligt skrivet. Jag håller med om att det uttrycker ringaktning. Tonläget och språkbruket på Flashback är ju ofta på det sättet just för att man är anonym och tycker att ingen skadas av det man skriver och det är inte riktigt på riktigt ungefär.

– Jag tycker inte man ska skriva på det där sättet, det avspeglar inte riktigt mina egentliga åsikter.

Då kan man ändå undra varför du skriver så, har du inte de här åsikterna eller?

– Det är så här. Nej, så där grovt och aggressivt uttryckt speglar egentligen inte vad jag tycker. Det jag tycker är att de kostnader som finns bör nog diskuteras som alla andra kostnader, men att uttrycka sig på det där sättet det tycker jag själv inte är acceptabelt.

Det ju trigga i gång andra att skriva ännu grövre saker?

– Jo, det är just det jag menar. Jag skäms för det där som jag har skrivit, bland annat på grund av det du säger.

– Jag bidrar ju till att det här språkbruket och såna här åsikter.

”Mycket trasigt folk på Flashback”

När det gäller Carola Häggkvist och hennes barn som hon adopterade har du skrivit. "Det är hennes egen negerunge köpt för dyra pengar i Afrika och tänkt att fungera som en chic accesoar".

– Otroligt fult uttalande. Det där var ett svar på ett annat inlägg. Hur barnet beskrivs var inte riktigt mitt påhitt utan jag svarade på ett inlägg där barnet kallades så där.

När vi stänger av kameran pustar läkaren ut och känner sig lättad. Men han vill berätta mer och under tiden han tar av sig sin förklädnad, säger han:

– Jag tror det är väldigt mycket trasigt folk som sitter på Flashback. Att jag slutade skriva var för att jag mådde bättre, tyvärr inte för att jag fick en uppenbarelse att det jag gjorde var fel.

– Av all den här rasistiska dyngan som folket skriver tror jag inte ens hälften är menat. De flesta sitter bara och kräks ur sig sin skit.

Vill ta bort sina inlägg

Han skulle i dag vilja ta bort sina inlägg från Flashback eller ännu hellre att det hade funnits moderatorer som hade stoppat dem direkt.

– På Flashback är det helt accepterat att sitta och skriva så där. Det är ingen som reagerar på det.

– Man förstärker varandra, myterna och ordvalen snurrar runt runt, det är jävligt skadligt.

Publisert: