Kampen mot branden åter igång

1 av 17 | Foto: Röjning av brandgata.
NYHETER

SÖRGÄRSBO/Stockholm. Vid 7-tiden lyfte två av de italienska vattenbombningsplanen från Västerås flygplats.

Under tre timmar ska de fälla vatten över det norra brandområdet.

I natt har arbetet med den en mil långa och 20 meter breda brandgatan fortgått vid brandens östfront.

– Det har varit full rulle i 6-7 timmar och efter lite mat kör vi på igen, säger Douglas Blomqvist, 20.

Flygplanen och helikoptrarna kommer under torsdagen att fortsätta hämta upp vatten som de sedan fäller över skogsbranden i Västmanland, den största i modern tid.

På länsstyrelsen hemsida skriver man att flygresurserna kan vara igång upp till 14 timmar vid behov. Under onsdagen var planen bara i luften ett par timmar men hann under den tiden släppa omkring 720 000 liter vatten över branden.

Under natten har det inte funnits någon stor risk för okontrollerad spridning.

– Natten har varit bra och lugn. Med det menar jag att det har varit svag vind och ingen spridning av branden. Det vi har kunnat se är att branden till synes är släckt i stora områden, men det man ska komma ihåg är att det glöder under marken och att det kan slå upp lågor igen. Från helikoptrar har man också sett områden inom brandområden där det inte brunnit alls, säger Angelica Runqvist.

Fruktar tilltagande vindar

Under gårdagskvällen kämpade man mot eldens framfart.

Längs hela brandens ytterkant går brandmän som åkt från hela Sverige för att hjälpa till att hålla den 10 gånger 15 kilometer stora branden under kontroll. Längs rökdimmiga skogsvägar och rakt ut i växtligheten – kilometer efter kilometer - försöker de se till att hålla marken blöt så att elden inte blossar upp igen.

Vid en av brandkårens samlingsplatser i Öjesjön, söder om Sörgärsbo, står brandmästare Jan Lundgren från Sala-Hebys räddningstjänst.

– I dag (läs i går) har det gått bra, men i morgon (läs i dag) ska det blåsa upp åt nordost. Nu ska det röjas en 1 mil lång brandgata där vi ska dra slang, säger han.

Släckningsarbetet har inriktats till brandens nordöstra delar eftersom man i dag fruktar att vindarna tilltar. Räddningsledare Lars Göran Uddholm sa tidigare under gårdagen att man befarar att branden får mer näring och sätter fart under torsdagen.

Frivilliga jobbat dagar i sträck

Prästtorp i Sörgärsbo är sambandscentral för några av dem som jobbar med brandgatorna som ska hindra branden från att sprida sig under torsdagen.

Frivilliga krafter som jobbat dagar i sträck sågade sig sent i natt fram och skapade en 20 meter bred gata i skogen som ska skydda bygden mot elden.

Till samlingsplatsen levereras mat, vätska och utrustning som kommer från kommunen, företag och privatpersoner som ställer upp.

Alla är här med samma mål, att rädda sin bygd undan lågorna.

Anders Lindholm styr upp arbetet på platsen. Han ser till att det skickas upp folk och att folk tas ner från skogen också.

– Man behöver inte ha något hus om man inte lever, så det är bättre att ta in några, säger han medan ett nytt gäng skickas upp.

Röjer med motorsåg

Först i ledet går en grupp med motorsågar för att röja upp för skördaren. Som får understöd av andra med motorsåg, som också får släcka elden som då och då flammar upp.

– Plötsligt kan det bara slå upp framför en, säger Douglas Blomqvist, 20.

Han kommer från trakten och har jobbat sedan branden började. Under dagen har han varit uppe och röjt brandgata i närmare sju timmar tillsammans med bland annat Linus Eriksson, 19, och Erik Karlsson, 20.

I skenet av av skogsmaskinerna röjer de undan sly och ser till att glödhärdarna inte tar sig.

– Vad ska man annars göra, det är bättre att vara här, säger Douglas.

– Det är ju här vi bor, vi vill inte se det brinna upp.