Löfvens nya äldreflirt

1 av 5 | Foto: Vilhelm Stokstad
Stefan Löfven hälsar på Helge Persson på äldreboendet Brommagården.
NYHETER

Stefan Löfven rivstartar efter semestern med ett nytt politiskt löfte för att stärka äldrevården.

Med statligt stöd ska 20 000 arbetslösa unga få jobb och utbildning till bristyrken i omsorgen om äldre och funktionshindrade.

– Vi behöver ett äldrelyft i vården dels för att öka bemanningen men också för att se till att ungdomar ska få arbete, säger S-ledaren.

Den svenska inrikespolitiken har i stort sett legat nere efter Almedalsveckan på Gotland i början av juli. Partiledarna har sedan dess gjort endast strövisa inhopp såsom partiledardebatten under Pridefestivalen och ett par sommartal under den gångna helgen.

Men i veckan drar det igång på allvar igen.

Löfven rivstartade

S-ledaren Stefan Löfven rivstartade måndagsmorgonen med ett politiskt förslag för äldrevården. Han presenterade det tillsammans med sin ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, och oppositionsborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård.

Socialdemokraternas nya förslag handlar om en satsning på 2,8 miljarder per år till ett äldrelyft med traineejobb för unga. Tanken är att staten ska finansiera jobben som ska kombineras med utbildning till undersköterska under som mest tolv månader. Bristen på utbildad vårdpersonal är stor och väntas öka explosionsartat framöver.

I S förslag ska lönen vara avtalsenlig, men som mest 75 procent. Under studietimmarna ska ingen ersättning utbetalas. Jobben ska kunna fås inom både offentlig och privat verksamhet.

– Det här rör ungdomar som har gymnasiebehörighet men har varit arbetslösa mer än 90 dagar, säger Magdalena Andersson.

De ungdomar som saknar gymnasium ska istället erbjudas plats inom det ungdomskontrakt som S sedan tidigare driver.

Ska möta samhällsutmaningar

Enligt Stefan Löfven möter traineejobben tre problem:

– Vi möter tre stora utmaningar. Dels den nuvarande underbemanningen i vården men också den stora generationsväxlingen bland personalen och det är också ett sätt att minska ungdomsarbetslösheten, säger han.

Äldrelyftet ska ske inom ramen för det avtal som fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting har ingått och Stefan Löfven menar att det är en garanti för att jobben inte kommer att slå undan andra med "riktiga jobb" som inte subventioneras av staten.

Att staten finansierar jobben menar Löfven är en bättre och billigare lösning än dagens sänkta arbetsgivaravgifter för unga, som regeringen driver.

– De här jobben kommer att kosta 140 000 kronor per jobb. Det kan jämföras med den dryga miljon som varje jobb kostar i regeringens förslag, säger han.

Tak för maxantal

Enligt Magdalena Andersson ska förslaget sjösättas så fort som möjligt om S återtar makten i september. Hon framhåller dock att det måste sättas ett tak för hur många ungdomar i äldrelyftet som en arbetsgivare ska kunna ta emot, för att billiga anställningar inte ska utnyttjas.

Till helgen håller Stefan Löfven sitt årliga sommartal i Vasaparken i Stockholm. Något som också ses som en valupptakt för S i Stockholm.

De politiska förslagen från partierna lär dugga tätt den närmaste tiden. Bara drygt en månad återstår till riksdagsvalet och både S och M ligger efter sina planer i väljaropinionen och väntas därmed skruva upp tempot.

ARTIKELN HANDLAR OM