SMHI utfärdar klass 1 varning för kraftig åska

1 av 9 | Foto: LÄSARBILD
Taget vid Dammfri i Malmö
NYHETER

Kraftig åska och hagel stora som golfbollar. Ett oväder sveper över landet med översvämningar, olyckor och strömavbrott som följd. SMHI har nu utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska under måndagsdygnet.

Ett kraftigt oväder drar fram över landet med åska, skyfall och hagel stora som golfbollar.

Johan Jacobsson i Upphärad trodde inte sina ögon när monsterhagel gjorde stora hål i föräldrarnas plasttak.

– Taket blev som en ost. Jag stod och filmade trädgården, då såg att det började regna in och att det blev hål överallt i taket. Man blev lite skrämd, haglet var ju lika stora som jordgubbar eller golfbollar.

Nu tvingas föräldrarna köpa ett nytt tak till altanen.

– Det smattrade och lät som fyrverkerier när taket gick sönder, det förvandlades till ett nät.

Även Daniel Ohrgren i Alvhem skrämdes av golfhaglet.

– Det var obehagligt, det lät som att någon kastade hårda snöbollar på rutan. Jag var redan uppskrämd av blixtnedslag och så kom det här.

Den största hagelbollen som landade i Daniels trädgård var sex centimeter i diameter, större än en golfboll.

– Jag trodde inte att det var sant, man har hört talas om så här stora hagel förut men nu vet jag att det finns på riktigt.

8 700 blixtar

På tre timmar under söndagen registrerades 8 700 blixtar över Skåne, där åskan hängde kvar på sina ställen under eftermiddagen. Blixtfacit för östra Svealand var under morgontimmarna 4 800. Tullinge, söder om Stockholm, fick på kort tid 33 millimeter regn.

Stora regnmängder föll också över Värmland med översvämmade butikslokaler, källare och viadukter som följd.

Det finns stor risk för lokala värmeåskväder även under måndagen, framför allt över västra Götaland, men på det stora taget ser det ut som att det soliga vädret kommer att dominera. Redan under söndagseftermiddagen kröp temperaturerna över 32 på en del håll – bland annat i Malexander och i Visby.

Och under måndagen väntas de bli ännu högre.

– Det finns risk att värmerekordet ryker på måndagen, det kan bli riktigt varmt, säger Therese Fougman, meteorolog.

SMHI har utfärdat en klass 1- varning för kraftig åska och stora regnmängder under måndagsdygnet.

Varningen gäller stora delar av landet bland annat Skåne, Halland, Värmland och Dalsland. 

"Det är vansinne"

Blixten slog ner i äldreboendet Guldbröllopshemmet på Södermalm under söndagsmorgonen och utlöste brandlarmet.

– Det är vansinne det här, larmet har låtit i snart fem timmar, säger Hasse Talso som firade sin mammas 86-års dag det öronbedövande oljudet.

– Brandkåren kom tidigt imorse men lyckades inte stänga av det, det är mänskligt lidande, vi är antagligen inte prio1 på deras lista idag, säger en anställd.

I Karlstad fastande bilar i vattenmassorna.

– Det regnar och det är väldigt stark åska, det har pågått hela söndagen. Det tar aldrig slut, nu har det bildats översvämningar på flera håll i stan, säger Anna Lillberg som tog en bild av två bilar som fastande i vattenmassorna i centrala Karlstad under söndagsförmiddagen.

Handlade i kolsvart butik

Även västkusten drabbades hårt av ovädret. Kunder som besökte ICA Hajen i Varberg under söndagsförmiddagen fick handla i mörker och spöregn då affärens takluckor öppnades vid ovädret.

– När jag kom in i butiken var det helt kolsvart, plötsligt öppnade sig 30-40 luckor i taket och det började tokregna. Stora delar av butiken fylldes med vatten, berättar en kund.

– Det var inget kul för det regnade rakt ner i kyldiskarna, barnen tyckte däremot att det var spännande.

Även i Trollhättan ställde åskan till med problem. I Hullsjö slog blixten ner i en ladugård - med en kraftig brand som följd.

– Det är en ladugård och en garagelänga som brunnit. Det låg ett bostadshus i närheten, som dock har klarat sig. Varken djur eller människor kom till skada, säger Mikael Claesson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

"Luftmassorna strider om utrymmet"

Ovädret drar vidare upp över landet mot Dalarna under söndagskvällen. Åskrisken är stor framför allt i västra Götaland, västra Svealand och sydvästligaste Norrland.

Den kraftiga åskan bildas i den varma luften som finns över oss. Samtidigt finns svalare luft över Danmark.

– Luftmassorna strider om utrymmet, då brakar det till ordentligt, säger Therese Fougman.