Här går gänget till attack mot polisen

Av: Erik Melin, Olof Svensson, Jimmy Wixtröm

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisbefäl: ”Man går inte runt med molotovcocktails i byxorna till vardags”

1 av 26

Ett 30-tal ungdomar jagade igår bort polisen från Göksholmsbacken i Stockholmsförorten Hagsätra.

Sten och brandbomber kastades mot en polisbil.

– Poliserna flydde och ungdomarna fortsatte att kasta jätteknallskott och molotovcocktails, säger en boende som filmade hela förloppet.

Tipsa | Aftonbladet

Oroligheterna började enligt polisen vi 21-tiden, då en patrull var på plats vid Rågsveds fritidsgård i södra Stockholm för att se till en fest som precis hade avslutats.

– Då dök ett antal ungdomar upp och började kasta sten mot patrullen. Sedan har det här växt. Man började kasta sten och molotovcocktails mot polis i en park nere i Rågsved något senare, säger Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Hon beskrev på lördagskvällen situationen som rörig.

– Men det verkar förberett. Vi har hittat stenupplag och färdiggjorda molotovs, det tar ju ett tag att ordna med dem.

Även stationsbefälet vid söderortspolisen, Elisabeth Wernsten, tror att någon form av planering ligger bakom.

– Med tanke på hur många man var och hur det här gick till ligger ju någon slags planering bakom. Man går inte runt med molotovcocktails i byxorna till vardags, säger hon.

”Känns väldigt olustigt”

Flera bilar sattes i brand i området kring Göksholmsbacken i Hagsätra. Där ska oroligheterna ha börjat när polisen gjorde en fordonskoll. Då började ungdomar att kasta stenar mot polispatrullen, som fick fly från platsen, berättar en polis på plats i Hagsätra.

En boende filmade förloppet. På bilderna syns hur en molotovcocktail landar precis framför en polisbil som sedan snabbt kör från platsen. Därefter ses ett 30-tal ungdomar gå in i bild.

– Sedan fortsatte de att slänga molotovs och stora knallskott, säger den boende som filmade.

Ungdomarna ska sedan ha släpat ut bilar i gatan och tänt på dem. Totalt ska ett tiotal bilar satts i brand.

– Det känns väldigt olustigt. Den har brunnit upp nu, säger en man som ser sin bil brinna.

Även polisens fordon ska ha fått skador under kvällen.

Under kvällen har elva ungdomar i olika åldrar gripits av polis. Vissa av dem är under 18 år. De misstänks initialt för våldsamt upplopp och skadegörelse. Samtliga greps vid ett och samma tillfälle.

– Vi jobbar med att identifiera fler som varit med i det här. Vi kollar en mängd ungdomar i området och kommer fortsätta i flera timmar till, insatsen är pågående, säger Kjell Lindgren, talesperson för Stockholmspolisen.

Vid midnatt hade situationen lugnat ned sig. Varken någon polis eller ungdom ska ha skadats under nattens händelser, uppger polisen.

Poliser med skyddsutrustning

Totalt uppskattas mellan 20 och 30 ungdomar har varit inblandade och polis var under natten mot söndag fortfarande på plats med stora resurser.

– Det är vanliga patruller med skyddsutrustning, säger Eva Nilsson.

Polisen upprättade en sambandscentral vid en bensinstation i Hagsätra. Där kunde över 20 polisbilar ses vid 23-tiden. På platsen fanns också ambulanser och räddningstjänstens bilar.

– Vi är på plats och samverkar med polis och ambulans. Under kvällen har vi släckt 6-8 bilar ungefär, säger Per Johansson, räddningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

”Trodde någon skjutits”

En boende i Hagsätra beskrev vid 23-tiden hur det då varit oroligt i cirka 20 minuter.

– Jag ser det här nu, ungefär 200 meter bort. Det är en massa bilbränder och explosioner. Poliser och brandbilar. Jag har inte sett några av ungdomarna direkt, men det ser konstigt ut i en park här, som att det skulle kunna vara några där.

Har det varit oroligt tidigare?

– Nej, jag har inte sett något, det är första gången något sånt här händer.

Vid midnatt står tre bilar och brinner på Hagsätravägen. En av dem verkar vara en lastbil.

– Jag brukar ha min lastbil parkerad här. Ikväll hade jag varit och besökt vänner. När jag kom ut såg jag hur den brann. Det känns ledsamt. Jag blir mycket ledsen faktiskt. Det känns inte säkert i det här området längre. Jag besiktade bilen i går, säger Jihad, 37.

Publicerad: