Djur & natur

Uttrar åt upp sällsynt apa som föll i vattnet

Av: 

Erik Melin

Den uppätna apan var av typen lejontamarin. Just de här aporna bor dock på Skansen.
Den uppätna apan var av typen lejontamarin. Just de här aporna bor dock på Skansen.

NYHETER

En liten lejonapa föll ned i vattnet på en djurparken i Bristol.

Där väntade hungriga uttrar som åt upp primaten.

Flera sällsynta arter har ätits upp på det brittiska zoot.

En lejonapa, eller vanlig lejontamarin, klättrade på en trädgren på djurparken i brittiska Bristol. På något sätt tappade den lilla primaten greppet och ramlade ner i utterhängnet.

Zoopersonal skyndade för att undsätta apan, men kom fram för sent. Uttrarna åt upp den ekorrstora apan och tragiken är dubbel. Lejonapan är nämligen utrotningshotad och mindre än 1 000 individer tros leva i det vilda, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Åt hennes bakdel”

Djurparken i Bristol har råkat ut för flera liknande händelser de senaste åren. En person som jobbar på djurparken har slagit larm. Bland annat om att en hel grupp med kritiskt hotade visayavårtsvin åts upp av sin far samma dag som de föddes, rapporterar brittiska Independent.

– På dagen som honan födde kultingarna så åt hanen upp dem direkt. Han attackerade också mamman genom att äta hennes bakdel. Hon skadades så svårt att hon fick avlivas. Det här betydde en förlust av en familj sällsynta vårtsvin som kunde undvikits genom att hålla hannen i ett annat hägn än de andra, säger djurparksarbetaren.

Vårtsvinsföräldrarna kom till djurparken förra året som en del i ett avlingsutbyte för att få fram nya individer av arten.

”Kan inte förhindra”

I ett uttalande säger djurparken att incidenten med vårtsvinen var helt och hållet oförutsägbar då man inte insett att honan väntade ungar.

En tredje incident inträffade förra veckan då en regnbågsparakit lyckades fly från sin inhängad. Den är fortfarande på fri flykt.

– Vid sällsynta tillfällen, trots att vi gör vårt bästa, så kan vi inte förhindra att olyckliga och oförutsägbara händelser inträffar, djurparken chef för utrotningshotade arter, Christoph Schwitzer, i ett uttalande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur