IS brände ihjäl jordansk soldat

Av: Olof Svensson, Ida Persson, Niklas Eriksson

Publicerad:
1 av 5

IS avrättade den den jordanske piloten Muadh al-Kasasbeh.

Nu sprids en video där han instängd i en bur sätts i lågor.

Videon på den jordanske piloten Muadh al-Kasasbeh publicerades på sajter kända för att sprida IS-propaganda.

Enligt jordanska myndigheter spelades videon in för en månad sedan. Jordanien har därmed förhandlat med IS om en frigivning även under tiden han varit död.

Den 22 minuter långa sekvensen inleds med ett uttalande av den 26-årige piloten Muadh al-Kasasbeh, där han beskriver hur han anlitats för att bomba IS-styrkor.

Sedan visas hur den blåslagne al-Kasasbeh stängs i en bur, iklädd en orange dräkt. En tändbar vätska som leder fram till buren tänds på och al-Kasasbeh bränns levande.

Jordaniens kung Abdullah, beskrivs i videon som ansvarig för pilotens död, på grund av sin roll i det USA-ledda "korståget mot IS".

Anhöriga bekräftar

Jordanska myndigheter har inte kunnat bekräfta videons äkthet, men bekräftar att Muadh al-Kasasbeh mördats av terrorgruppen IS.

Myndigheterna har tagit del av videon och kommer nu att undersöka den för att bekräfta att det är Muadh al-Kasasbeh som syns på bilderna.

– Militära styrkor kan bekräfta att hjältepiloten, Muadh al-Kasasbeh, har fallit offer som martyr och vi ber till gud om att motta honom bland andra martyrer, sa militärens talesperson Mamdouh al-Ameri i ett uttalande i jordansk tv, skriver AP.

– Han har inte dött förgäves. Vårt straff och vår hämnd kommer att bli lika stor som det jordanska folkets förlust, sa han.

Enligt CBS har de anhöriga bekräftat att det är det är al-Kasasbeh som bränns till döds i videon.

Obama: "Barbariskt"

Videon har väckt starka reaktioner i Vita Huset. USA:s president Barack Obama uppger att landet kommer att gå in med "fördubblad beslutsamhet" i den USA-ledda militära insatsen, för att stoppa terrororganisationens framfart i Syrien och Irak.

– Om den här videon visar sig vara autentisk så är det ännu en indikation på hur hänsynslös och barbarisk den här organisationen är, sa Obama vid en presskonferens efter händelsen.

– Vi kommer att fördubbla vår vaksamhet och beslutsamhet i den globala insatsen för att se till att de (IS) slutligen bryts ned och besegras, sa Obama.

– Vilken ideologi de än drivs av så är den bankrutt, sa presidenten vidare.

Krävde fångväxling med kvinnlig jihadist

Muadh al-Kasasbeh, även kallad Moaz, tillfångatogs av IS på julafton efter att hans plan skjutits ned i Raqqa, Syrien. Han satt i gisslan samtidigt som den japanske journalisten Kenji Goto.

Extremiströrelsen hade satt en deadline, 30 januari, för sina krav att släppa Moaz al-Kasasbeh och Kenji Goto. I lördags släpptes en video där Kenji Goto halshöggs.

Kraven inkluderade en lösesumma på cirka 1,6 miljarder kronor samt frigivning av den terrordömda kvinnliga jihadisten Sajida al-Rishawi.

Jordanska myndigheter har samarbetat med IS för att få Muadh al-Kasasbeh frisläppt. Fångväxlingen mellan piloten och Sajida al-Rishawi sköts upp förra veckan då IS inte kunde bevisa att Muadh al-Kasasbeh var vid liv, skriver ABC News.

Publicerad: