Extremisterna i Isis kan starta inbördeskrig

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13 | Foto: AFP
Isis-män i Samarra i norra Irak. Sedan de tog kontroll över de stora landområdena i norra Irak och Syrien kallar de sig IS, Islamiska staten.

Terrorgruppen Isis vill skapa en islamisk stat över Syrien och Iraks gränser.

Kampen förs med hjälp av glassutdelning och halshuggningar.

Extremisterna är så fruktade att ingen vill samarbeta med deras 10 000 krigare som nu riktat in sig på Iraks huvudstad.

– Striden ska rasa i Bagdad, säger Isis-talesman Abu Mohammed al-Adnani.

Islamiska staten i Irak och Levanten, Isis, har de senaste dagarna fört en blodig kampanj i Irak.

Staden Mosul föll i förrgår och under onsdagen rapporteras den militanta gruppen ha tagit städerna Baiji och Tikrit. Deras våldsamma frammarsch har satt över 500 000 irakier på flykt.

Nu rapporteras de närma sig Bagdad och hela Irak hotas av ett nytt inbördeskrig:

”Säkerhetssituationen i Irak har förvärrats de senaste 24 timmarna och situationen är djupt oroväckande efter Isis aggressiva frammarsch” skriver president Obamas stab i ett pressmeddelande från Vita huset, rapporterar AP.

Isis kämpar för en islamisk stat över Irak och Syriens gränser och uppges ha 10 000 krigare till hands i sin blodiga kampanj.

Vittnesmålen om deras skräckinjagande metoder är många.

Glassutdelning och offentliga avrättningar

Å ena sidan är en av deras metoder för att åstadkomma en islamisk stat att dela ut glass till barn. Å andra sidan är de kända för kallblodiga halshuggningar och snabba, våldsamma blixtattacker.

– Vi kan inte slå dem. De är vältränade i gatustrider och det är inte vi. Vi behöver en hel armé för att driva ut dem ur Mosul. De är som spöken, de dyker upp för att slå till och försvinner några sekunder senare, säger en polis i Mosul till nyhetsbyrån Reuters efter att staden föll.

I sin nuvarande form började gruppens härjningar 2003 i spåren av USA:s invasion av Irak, då som gren kopplad till al-Qaida.

Gruppen blev under 2013 en maktfaktor i kriget i Syrien och hyllades av rebellerna i landet för sina insatser, skriver AP.

Tappade al-Qaidas stöd

Men till slut blev deras metoder och maktambitioner för mycket.

Jihadisterna i al-Nusra i Syrien bröt med Isis eftersom deras närvaro visade sig vara alltför destabiliserande. Al-Nusras och Isis gemensamma sponsor, al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahri, tog formellt sin hand från Isis i februari som nu strider mot flera rebellgrupper i landet.

Isis kontrollerar forfarande delar av norra och östra Syrien där de infört strikta islamiska lagar. Invånarna vittnar om att musik är förbjudet, kristna måste betala skatt i utbyte mot skydd och människor avrättas offentligt.

Men på senare tid har de allt mer pressats tillbaka i Syrien vilket pekas ut som en av orsakerna till den nuvarande offensiven i Irak.

Priset på ledarens huvud: 60 miljoner

Landet fruktar att Isis ska inte huvudstaden Bagdad och att ett fullskaligt inbördeskrig ska inledas.

Isis-talesmannen Abu Mohammed al-Adnani har i ett uttalande lovat att striden ska "rasa" mot Bagdad och Karbala, uppger den amerikanska organisationen SITE som bevakar islamistgrupper på nätet.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki bett parlamentet att utlysa undantagstillstånd.

Dessutom vill han beväpna vanliga medborgare i ett försök att hejda Isis framfart.

– Vi kommer inte låta resten av provinsen och staden att falla, sa han i ett tal som sändes i irakisk tv.

Irakiska myndigheter ska också i tysthet bett USA:s regering att överväga flyganfall mot de militanta extremisterna, uppger en västlig källa till AFP. Enligt källan överväger Barack Obamas regering flera olika möjligheter till militär hjälp till Bagdad, inklusive drönare.

USA har satt ett pris på Isis ledares huvud, en man som går under namnet Abu Bakr al-Baghdadis, med en belöning på över 60 miljoner kronor.

Publicerad: