Daniel, 24, offer för norska terrorskräcken

avEric Emanuelsson

Drogs av planet av sex beväpnade poliser

1 av 5 | Foto: NTB SCANPIX TT
”EXTREM GRUPP I SYRIEN” KAN GENOMFÖRA TERRORATTACK – Vi fick nyligen information med anknytning till en extrem grupp i Syrien som kan ha för avsikt att genomföra en terrorhandling i Norge, säger säkerhetstjänstens chef Benedicte Bjørnland. Här med justitieminister Anders Anundsen och rikspolischefen Vidar Refvik på presskonferensen på torsdagen.

Terrorhotet mot Norge har fått polisen att höja beredskapen.

24-åriga Daniel hade precis satt sig på ett plan – när sex beväpnade norska poliser rusade in och drog ut honom.

Anledningen: En kvinna tyckte att han såg misstänkt ut.

– De tittade igenom min mobil och frågade om min bakgrund, säger han.

Foto: PRIVAT
24-åriga Daniel

I torsdags gick norska myndigheter ut och varnade för att landet kan komma att drabbas av en terrorattack under de närmaste dagarna.

Uppgifterna har fått polisen att höja säkerhetspådraget enormt – och just nu råder terrorskräck i landet.

Samma dag som myndigheterna gick ut med varningen satt 24-åriga Daniel Pettersen från Norge på ett plan vid Sandefjords flygplats, i de södra delarna av landet.

Planet var på väg ut mot flygbanan när det uppstod panik.

– En kvinna tittade misstänksamt på mig. Sedan sprang hon fram till flygvärdinnorna och pekade på mig. Hon fortsatte fram till cockpit där hon bankade på dörren tills hon fick prata med piloten, säger Daniel Pettersen till Aftonbladet.

Slet av honom

Kvinnan var hysterisk och hade fått för sig att Daniel kunde ha något med terrorhotet att göra. Piloten tog beslutet att planet skulle stanna och återvända till gaten. Men plötsligt rusade sex fullt beväpnade poliser ombord och drog Daniel av planet och förhörde honom på flygplatsen.

– De frågade om mina tatueringar var gängrelaterade. De frågade även om min bakgrund och tittade igenom min mobil och undersökte bilder och sms, säger han.

Daniel Pettersens mamma är från Sydamerika och hans hudfärg var lite mörkare än många av de andra som satt på planet.

Det visade sig att kvinnan som tyckte att Daniel såg misstänkt ut hade reagerat redan på flygplatsen.

– Hon frågade varför jag inte hade något handbagage och jag sa att jag inte behövde något. Då tror jag hon blev rädd för hon verkade tolka det som att jag ville slippa säkerhetskontrollen, säger Daniel.

"Det var jätteobehagligt"

Enligt norsk polis var det en blandning av Daniels Pettersens bakgrund, tatueringar och avsaknaden av handbagage som fick kvinnan att reagera.

Hon ska ha trott att Pettersen kan ha haft något att göra med det pågående terrorhotet i landet. Hon ska även ha blivit påverkad av tidningarnas rapporteringar om hotet, skriver den norska tidningen VG.

– Hon hade panik och det gick inte att lugna henne. Piloten bedömde att det var säkrast att återvända till gaten, säger polisen Petter Aronsen till VG.

Poliserna vid flygplatsen förhörde Daniel Pettersen i en timme, sedan togs beslutet att han skulle släppas ombord på planet igen.

– Det var jätteobehagligt och jag kände mig väldigt kränkt, säger han.

När han väl gick ombord bad piloten om ursäkt. Men trots detta var det flera av passagerarna som tittade misstänktsamt mot Daniels plats.

– De verkade rädda. Men det kom även fram flera som sa att det var helt sjukt att polisen bara kunde dra mig av planet, säger han.

Daniel Pettersen kommer hem från sin semester i Italien på söndag. Då ska han bestämma sig för om han ska ta ärendet vidare till domstol.