GW: ”Vakterna gjorde inget fel mot pojken”

1 av 5
NYHETER

Nya övervakningsbilder visar hela förloppet när vakter omhändertog två unga pojkar på Malmö centralstation, tidigare i år.

Det nya materialet gör att vakternas agerande är mer förståeligt, menar kriminologen Leif GW Persson.

– Det skulle förvåna mig mycket om inte utredningen mot vakterna blir nedlagd, säger han i SVT:s Veckans Brott.

Det var den sjätte februari som två unga pojkar, nio och tolv år gamla, kontrollerades av två vakter. Situationen urartade snabbt och på filmklipp syntes en av vakterna trycka ned nioåringens huvud i stationsgolvet.

Reaktionerna mot vakterna har varit starka och ett stort antal anmälningar mot dem kom in till polisen.

– Filmen ser brutal ut. Jag blev väldigt berörd och upprörd av det man ser, sa Barnminister Åsa Regnér tidigare till TT.

De två vakterna som var med i händelsen misstänks i nuläget för misshandel.

En video från en övervakningskamera på stationen, som SVT:s Veckans Brott fått ut, visar hela händelsen. På bilderna, som visar ett längre förlopp, ses hur två vakter först pratar lugnt med de två pojkarna. De hör av sig till polisen som kommer med besked om att de två barnen stämmer överens med två som rymt från ett behandlingshem där de suttit i enlighet med LVU, lagen om vård av unga. Vakterna uppmanas att hålla kvar barnen.

Tvingades ta spruta

Här börjar situationen att spåra ur. Den yngre av barnen, nioåringen, uppges förstå att polisen är på väg och börjar göra motstånd mot vakterna som försöker hålla kvar honom och den andra pojken. Vid ett tillfälle biter han en av vakterna i armen.

– Han biter hål i jackan och genom hans tröja och tvingas uppsöka vård för att få en stelkrampsspruta, säger Leif GW Persson i Veckans Brott.

En stund senare verkar pojken lugnare, men gör då ett utfall och ser ut att försöka skalla vakten.

Kort efteråt anländer polis och tar hand om pojkarna.

”Ytterst komplicerat ingripande”

Enligt Leif GW Persson gör det nya materialet att vakternas agerande är förståeligt.

– Det ger en annan bild än vad vi sett tidigare. Det skulle förvåna mig mycket om inte utredningen mot vakterna blir nedlagd. Jag har svårt att se att vare sig polisen eller vakterna begått något lagbrott.

Programledaren Camilla Kvartoft frågar GW om man inte kan försöka att bara hålla fast pojken och följa med i hans rörelse, som experter hävdat att man ska göra med barn i sådana här fall.

– Ja, jo. Jag vill hävda att det här är ett ytterst komplicerat ingripande beroende på att det handlar om en liten kille. Samtidigt har jag svårt att se hur man i det läget ska kunna prata förstånd med honom, svarar Leif GW Persson.

Han har i ett tidigare avsnitt av Veckans Brott kommenterat det filmade material som bara visade hur vakten satt på pojken.

– Det ser verkligen inte trevligt ut. Enbart att sitta på en liten kille på det där viset innebär en mycket stor fysisk fara för den som han sitter på.