Farlig och smittsam fånge rymde

Foto: Karolinska sjukhuset
NYHETER

Den internationellt efterlyste mannen är smittsam och betraktas som mycket farlig.

Trots att två häktesvakter fanns på plats lyckades han under onsdagsnatten rymma från Karolinska sjukhuset.

– Vi utreder händelsen, säger häkteschefen Anders Forsgren.

Mannen är efterlyst av Interpol och väntar på utvisning från Sverige. Men verkställandet har försenats av att mannen vägrar ta de mediciner han behöver. Han ska bära på hiv, men framför allt på smittsam tbc, uppger en källa för TT.

Strax före lunch på torsdagen återvände mannen frivilligt till sjukhuset, troligen sedan han misslyckats med att få av sig sina fotbojor.

Högsta risknivån

För en tid sedan fördes mannen från säkerhetshäktet i Sollentuna till St Görans psykakut i Stockholm. Men han skickades snart vidare till infektionsmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Där har han vårdats i ett specialutrustat rum med ständig bevakning av minst två vakter från Kriminalvården – utrustade med både pepparsprej och batong. Mannen har fått högsta risknivån inom Kriminalvården och bär ständigt fotfängsel, men var inledningsvis fängslad till både händer och fötter.

– Han är psykiskt instabil och mycket våldsam, säger en anställd inom Kriminalvården till TT.

Under natten mot torsdag rymde mannen från sjukhuset – enligt polisen genom ett fönster. Först klockan 06.21 på morgonen fick polisen larmet, uppger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen.

Sjukhuspersonal ska vid upprepade tillfällen ha vittnat om att kriminalvårdens vakter har sovit när de skulle ha bevakat intagna som får sjukhusvård, uppger TT:s uppgiftslämnare.

– Det får inte ske. Den här mannen är väldigt farlig och har inget att förlora. Vad hade hänt om han hade skadat någon? säger uppgiftslämnaren som vill vara anonym.

"Allvarligt om man sovit"

Kriminalvården har inlett en utredning av händelsen, men kan inte förklara hur mannen lyckades rymma och vill i nuläget inte kommentera uppgifterna om att häktesvakterna kan ha sovit.

– Jag vet inte vad som har hänt under natten, men har man sovit så är det allvarligt, säger Anders Forsgren, som är chef för häktet i Sollentuna.

– Det uppdrag man har som bevakningspersonal är att man är vaken och har koll på den intagne. Skulle det vara sådana omständigheter får personalansvarnämnden bedöma hur allvarligt det är.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är tbc en farlig och smittsam sjukdom som kan vara resistent mot behandling, men risken för att mannen ska ha smittat någon under timmarna på fri fot bedöms som liten.

– Tuberkolos kan smitta ute i samhället, men det är ovanligt att det sker utanför familjekontakter och andra man vistas nära, säger han.

TT