Magdalena Andersson: ”EU:s agerande är urdumt”

Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S).

Vid årsskiftet höjer regeringen skatten på miljövänliga bränslen vilket gör att priset höjs.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) gör man det helt emot sin vilja.

– EU-kommissionen tvingar oss att göra så här, det är urdumt, säger hon.

Vid årsskiftet höjs skatten på miljövänliga bränslen i Sverige, bland annat E85. Orsaken är en långdragen konflikt mellan Sverige och EU-kommissionen. I Bryssel anser man att den svenska koldioxidskatten, som gynnar miljövänliga drivmedel, snedvrider konkurrensen.

Enligt finansminster Magdalena Andersson är EU:s inställning "urdum".

– Å ena sidan vill ju EU-kommissionen att vi ska minska utsläppen i EU, det tycker ju vi i Sverige också. Men samtidigt låter de oss inte gynna miljövänliga bränslen på det sätter vi vill göra genom att ha lägre skatter på dem. Det hänger inte ihop, säger hon.

"Skillnaden kommer minska"

Hon menar att konsekvenserna av det hela kommer bli tydligt.

– Det är klart att skillnaden mellan miljövänliga bränslen och icke hållbara bränslen inte blir lika stor. Men om vi inte gör det här riskerar de företag som producerar miljövänliga bränslet att åka på en ekonomisk smäll i efterhand. Det går ju inte heller, det är därför vi är tvungna att göra så här.

Andersson menar att den svenska koldioxidskatten är fullt rimlig.

– Vi värnar ju om de miljövänliga bränslena, det är väldigt viktigt. Det är viktigt för miljön men även att Sverige ligger i framkant när det gäller utvecklande av ny teknik på det här området. Vi har varit väldigt tydliga mot EU att vi tycker det här är tokigt och tjänstemännen på Finansdepartementet jobbar väldigt aktivt mot Bryssel för att hitta en acceptabel lösning.

Kommer bli fler skattehöjningar på miljövänligare bränslen?

– Det hoppas jag inte. Vi jobbar ju med en lösning. Det är förnuftigt att skattemässigt gynna miljöbränslen mycket och att skatt ska tas ut på det som är miljöfarligt.

Publisert: