Han ska säkra Trumps valseger 2020

1 av 3
NYHETER

Donald Trumps ”Project Alamo” tog honom hela vägen till Vita huset.

Arkitekten bakom den kontroversiella kampanjen var Brad Parscale, en 42-årig webbdesigner med vikingaskägg, utan bakgrund i politiken.

Nu ska han få den impopuläre presidenten omvald.

– Mr Trump har gett mig alla möjligheter och jag skulle göra vad som helst för att hjälpa honom att vinna, sa Brad Parscale till Texas Tribune före valet.

”Vad som helst” betydde i Parscales fall att han byggde upp en databas på 220 miljoner amerikaner, som hans team sedan bombarderade med specialanpassade Facebook-annonser (du kan läsa mer om ”Project Alamo här).

Men allting började med att Donald Trump – då presidentkandidat – behövde en ny sajt. Han vände sig då till Parscale, som tidigare byggt sajter för Trumps företagsimperium.

Brad Parscale gick med på att bygga en, för 1 500 dollar. Några månader senare satt Parscale och köpte Facebook-annonser åt Trump direkt ur sin laptop. Budgeten var 2 miljoner dollar, runt 16 miljoner kronor.

Trump var först skeptisk.

– Jag tror inte på det här digitala mumbojumbon, sa Trump enligt Parscale, och tillade att han hellre ville satsa på tv-reklam.

– Jag var förkrossad, sa Parscale till CBS 60 Minutes.

Men Trump tänkte om. Taktiken visade sig vara effektiv. Drygt ett år senare hade Brad Parscale 100 anställda och två miljarder kronor i budget. 

– Jag förstod tidigt att Facebook var nyckeln för Donald Trump att vinna. Han talade med folk på Twitter, men Facebook skulle bli anledningen till att han vann... Facebook var motorvägen som hans bil körde på, sa Brad Parscale.

Efter valet fick Parscale stjärnstatus i det republikanska partiet. Han fortsatte arbeta åt presidenten och flyttade till Florida, närmare New York och Washington.

Ett av hans projekt efter valet har varit att samla in 30 miljoner mejladresser lagom till 2020 samt utveckla ett system där han kan kommunicera med väljare via sms. Att han, en person helt utan tidigare politisk erfarenhet, skulle bli kampanjchef för Trumps återvalskampanj var nog vad man i USA kallar en ”no brainer”.

– Brad är en fantastisk talang och var livsviktig för vår framgång 2016. Han har vår familjs fulla förtroende och är den perfekta personen att leda kampanjen, sa Donald Trumps son Eric i ett uttalande.

Att Trump värderar lojalitet högt är ingen hemlighet. Inte heller att han gärna rekryterar folk utanför politiken till sin administration. Utrikesdepartementet leds av en före detta oljebolagschef, hans svärson och rådgivare Jared Kushner har en bakgrund i näringslivet.

En del menar att det var precis därför kampanjen blev så effektiv. Kushner och Parscale använde näringslivets logik för att vinna – och kväva – röster.

– Jared förstod onlinevärlden bättre än det traditionella mediefolket. Han lyckades sätta ihop en presidentkampanj med ett skosnöre, använde ny teknologi – och vann. Kommer ni ihåg alla artiklar om att de inte hade några pengar, inget folk, ingen struktur. Well, de vann och Jared styrde det, säger före detta Google-chefen Eric Schmidt till Forbes.

Därmed inte sagt att allt gått på räls för Parscale. Hans kampanjmetoder har bidragit till den massiva kritik mot Facebook, som tvingats göra en rad förändringar för att öka transparensen för politiska annonser och datainsamling.

Både Parscale och Kushner har grillats i kongressen, som utreder om ”Project Alamo” utbytte information med Ryssland – som drev en digital påverkanskampanj mot USA med liknande metoder som Parscale (inga sådana bevis har kommit fram).

Trots den viktiga roll som Parscale tillskrivs är han fortfarande en doldis. Hans namn ger inga träffar i Aftonbladets bildarkiv. Men nu blir det sannolikt annorlunda. Trumps tidigare kampanjchef Kellyanne Conway uppträdde i princip dagligen i tv under hela valåret.

Parscale har dock fortsatt ligga lågt och inte kommenterat sitt nya jobb. Men hans lojalitet till Trump är otvivelaktig.

– Jag var alltid familjens man i kampanjen. Om jag såg eller hörde något som jag inte trodde var bra för familjen, då var min lojalitet hos familjen, sa han till New York Times i somras.

Trumps vallöften - så har det gått 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM