”Det är rationellt beteende”

Publicerad:
Michael Anefur (KD), regeringens hemlöshetssamordnare och volon­tären Anna Silver debatterade frågor om hemlösa och tiggare i Afton­bladets ”Partiprogrammet” i går kväll.
Michael Anefur (KD), regeringens hemlöshetssamordnare och volon­tären Anna Silver debatterade frågor om hemlösa och tiggare i Afton­bladets ”Partiprogrammet” i går kväll.

Den 18-åriga kvinnan hade 53 000 kronor i sin bh när hon greps för misshandel av en annan tiggande 32-åring.

Förklaringen var att familjen samlat ihop dem tillsammans för att köpa mat och resa till hemlandet Bulgarien.

– Ofta samlar man in gemensamt och fördelar sedan pengarna, det är rationellt beteende, säger Michael Anefur (KD), som tidigare varit regeringens nationella hemlöshetssamordnare.

En 18-årig bulgarisk kvinna som greps efter ett bråk med en 32-årig kvinna från samma land om tiggarplats utanför Willys i Gävle har åtalats för misshandel och övergrepp i rättssak.

När hon greps hade hon 53 000 kronor i 500-kronorssedlar i bh:n.

– Pengarna är mina, min makes, min farbrors och hans frus, det är jag som växlar pengarna, samlar ihop dem och tar hand om dem så länge. Vi köper mat tillsammans och sparar en del till Bulgarien. Det är bra att vi har pengarna på ett ställe, sa 18-åringen i förhör.

Enligt Michael Anefur (KD), som fram till juli i år var regeringens nationella hemlöshetssamordnare, är det ett vanligt sätt för EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga att samordna sig.

– Många grupper är väldigt kollektivistiska. Alla samlar pengar gemensamt och sedan fördelar man det. Det är ofta någon i gruppen som har ansvar för att samla in pengarna och senare fördela dem, säger han.

Tiggeri en av inkomsterna

53 000 kronor motsvarar det som en grupp om ungefär tio personer kan samla ihop på ungefär två månader, berättar han. Uträkningen följer de uppgifter som Stadsmissionen har fått fram i sina rapporter, då människor som tigger uppgett att de får ihop upp till 100 kronor per dag.

Bienvenido Flores, som utsetts till talesperson för EU-migranter framförallt i Stockholm, men också andra städer i landet, säger att tiggeri ofta är en av inkomsterna för många av EU-medborgarna som kommer till Sverige. Svartarbete är en annan.

– Även affärer, som bilförsäljningar, kan vara aktuella som extraknäck. Begagnade bilar är värda mer i exempelvis Bulgarien än vad de är i Sverige, säger han.

Även han berättar att insamling av pengar hos en person är ett vanligt sätt att organisera sig för grupper av EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga.

– Ofta är det den äldre i familjen eller den som leder familjen som har rollen. Den personen brukar kallas för hövdingen, förutom den äldste kan det annars vara den som anses vara smartast i gruppen.

Inga tecken på kriminalitet

En vanlig fråga som både Bienvenido Flores och Michael Anefur får svara på är om grupperna är organiserade i kriminella ligor.

– De som lever närmast personerna som tigger har inte funnits några tecken på att de drivs av kriminella ligor. Att det är organiserat är rationellt, men det är för lite pengar inblandade för att röra sig om organiserad brottslighet, säger Michael Anefur.

Den rapport han lämnade till Alliansregeringen i juni 2014 konstaterade att hemlösa personer med svenskt medborgarskap har fler resurser att vända sig till än EU-medborgare som kommer till Sverige för att tigga. Många tillhör den romska minoriteten och diskrimineras i sina hemländer.

– Lagstiftningsmässigt sett finns det ingenting för dem. Det blir absurt när människor tycker att det är bättre att sitta och tigga och frysa utomhus i Sverige än att vara hemma i det land där de är medborgare.

Nivette Dawod

Publicerad: