Sökandet efter MH370 återupptas i dag

Reporter: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AFP

Nu påbörjas nya sökningar efter försvunna Malaysia Airlines-planet MH370.

Efter fyra månaders uppehåll väntas det första fartyget under söndagen nå fram till sökområdet för att påbörja det extrema arbetet.

– På alla sätt och vis tänjer vi på gränserna för den utrustning som finns tillgänglig, säger Martin Dolan vid Australiens Transportsäkerhetsmyndighet.

MH370 försvann 8 mars i år med 239 människor ombord.

Sökinsatserna som haft ett fyra månader långt uppehåll återupptas nu i det 60 000 kvadratkilometer stora område utanför Australiens västkust där planet nu misstänks ha kraschat baserat på de senaste satellitanlyserna.

Området är så avlägset att bara resan dit tar skeppen uppåt sex dagar, skriver AP.

Först på plats är fartyget GO Phoenix som väntas anlända under söndagen och sedan jobba i princip dygnet runt med att kartlägga havsbottnen.

Till sin hjälp har de avancerad ekolodsutrustning som sakta släppas 100 meter ovanför bottnen och ”målar upp” en bild av ytan, skriver AP. Om något av intresse hittas skickas en undervattenskamera ner för att kontrollera fyndet.

Utöver det hårda väderförhållandena kommer sökarbetet bedriva på extrema djup – mellan 600 meter och 6,5 kilometer, skriver AP.

– Vi är försiktigt optimistiska. Försiktiga på grund av alla tekniska och andra svårigheter vi står inför men optimistiska för att vi tror på de senaste analyserna, säger Martin Dolan, chef på Australiens transportsäkerhetsmyndighet, till AP.

Inom den närmsta månaden väntas ytterligare två skepp anlända till området och skeppen med cirka 30 man starka besättningar klara av att ligga ute i 30 dagar innan de behöver fylla på med bränsle och förnödenheter, skriver AP.

– Vi gör det här främst för de anhöriga till de 239 personerna som förtjänar svar. Vi ska göra allt som står i vår makt och våra ansträngingar kommer att vara väldigt stora, men det finns ingen garanti att vi lyckas, säger Martin Dolan till AP.

Publicerad: