EU-toppen kräver en EU-armé

Foto: Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
NYHETER

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill att EU får en egen armé som kan försvara unionens intresse.

Det säger han till den tyska tidningen Die Welt.

Enligt Juncker måste EU visa Ryssland att EU är kapabelt och berett att stå upp mot yttre hot och försvara sina värderingar.

– En sådan armé skulle hjälpa oss bygga en gemensam säkerhets- och utrikespolicy och att gemensamt axla Europas ansvarstagande i världen. Med en egen armé skulle Europa kunna agera med trovärdighet mot ett hot mot freden i en medlemsstat eller europeiskt grannland. Då kan vi ge Ryssland intrycket att vi är seriösa med att upprätthålla den europeiska unionens värderingar, säger han till tidningen Die Welt.

Får medhåll

Och han får stöd för sin idé.

– En gemensam armé är en europeisk vision, vars tid är här nu, säger den tyske kristdemokraten Norbert Röttgen (CDU) , ordförande för förbundsdagens utrikesutskott.

Enligt Röttgen hotas den europeiska säkerheten av Ryssland. Han anser att de europeiska medlemsländerna i många fall spenderar enorma summor på försvaret, men att vår försvarsförmåga trots det kommer tillkorta i förhållande till Ryssland, när vi satsar på små nationella armeer.

Hans-Peter Bartels (SPD) som är ordförande för försbundsdagens försvarsutskott är också positiv till en EU-arme.

Han menar att saken är så pass brådskande att man inte bör vänta tills alla 28 medlemsstater vill och kan delta i EU-armén utan att man bör starta med överenskommelser mellan olika nationer.

– De senaste tio åren har inte gjort mycket för Europas försvar. Det behövs en boost, säger han till Die Welt.

Försvarshögkvarter i Bryssel

Även den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen (CDU), är positiv till en gemensam EU-armé i framtiden. Men Juncker har även fått gehör för sina idéer utanför Tysklands gränser.

Idag kommer Natos tidigare generalsekreterare Javier Solana att offentliggöra rapporten "More Union in European Defence" i Bryssel. En rapport som efterfrågar en ny europeisk säkerhetsstrategi och möjligheter till militära interventioner utanför EU:s gränser. Man föreslår även ett europeiskt försvarshögkvarter i Bryssel.

Den finske presidenten Sauli Niinistö stödjer tanken på en gemensam europeisk armé, rapporterar Yle.

Brittiska regeringskällor har redan hunnit avvisa Junckers förslag, uppger tidningen The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM