Löfven bekräftar: Saudiavtalet förlängs inte

Av: Mattias Sandberg, Pär Karlsson, Staffan Dickson, Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

KIEV/STOCKHOLM. Det blir inte någon förlängning av Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien.

Sverige tog beslutet redan för en vecka sedan, enligt en initierad källa till Aftonbladet.

– Det stämmer att avtalet sägs upp. Det har varit klart en tid, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

När Saudiarabien i går stoppade Margot Wallström (S) från att som inbjuden hedersgäst tala inför Arabförbundet i Kairo sa utrikesministern till SVT att hon inte visste om händelsen skulle få konsekvenser för det svenska militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Men bara en dag senare står det klart att det inte kommer att bli någon förlängning av avtalet.

En initierad källa till Aftonbladet uppger att beslutet togs för en vecka sedan efter förhandlingar mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, alltså flera dagar innan Saudiarabien stoppade Margot Wallströms tal hos Arabförbundet.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska Saudiarabien i eftermiddags ha fått beskedet att Sverige ensidigt säger upp det militära samarbetsavtalet.

Löfven hänvisar till klausul

Statsminister Stefan Löfven (S), som befinner sig i Ukraina, bekräftar att avtalet sägs upp.

– Det stämmer att avtalet sägs upp. Det har varit klart en tid, säger Löfven.

Han säger att beslutet inte har något att göra med de senaste dagarnas kontroverser kring Margot Wallström att göra.

– Eftersom det finns en klausul i avtalet om att det kan avbrytas är det Sveriges rätt att utnyttja den klausulen, säger Stefan Löfven.

På frågan om han tror att beslutet kan vara negativt för andra svenska samarbeten av samma typ svarar han nej och hänvisar igen till att Sverige bara utnyttjat en klausul i kontraktet. I övrigt hänvisar han till försvarsminister Peter Hultqvist (S).

”Pågår inget samarbete”

Hultqvist säger till SVT att regeringen kommit fram till beslutet efter ”ett mycket noggrant beredningsarbete”.

– Vi vill avveckla det militära avtalet och sedan vill vi fortsätta arbeta med de civila avtal vi har med Saudiarabien.

På frågan om varför Sverige vill säga upp det militära avtalet svarar han:

– Det militära samarbetet pågår i praktiken inte. Våra myndigheter har inga projekt ihop med myndigheter i Saudiarabien. Det vi har är en öppen inbjudan att delta i medicinsk utbildning och genusutbildning, men där har man från den saudiska sidan inte visat något intresse. Så i dag pågår ingen verksamhet.

På frågan om förra veckans debattartikel i DN, där flera näringslivstoppar var emot att säga upp avtalet, säger Hultqvist att han har respekt för deras hållning.

– Men vi vill utveckla den civila verksamheten och vi vill avveckla ett avtal som inte innehåller någon verksamhet.

Enligt källor till Expressen hotade Miljöpartiet att lämna regeringen om inte Sverige sa upp avtalet med Saudiarabien. Stefan Löfven uppges ha tagit beslutet för att undvika en regeringskris och rädda det rödgröna samarbetet, skriver Expressen. Uppgifterna dementeras dock av både Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Peter Hultqvist säger att beslutet heller inte ska ses som att Miljöpartiet vunnit förhandlingarna i regeringen.

– Nej, man kan inte se det så. Det finns ju till exempel flera i den gamla regeringen som också vill säga upp avtalet, säger han till SVT.

Fridolin: ”Viktigt feministiskt steg”

Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet, ser inte heller beslutet som en seger för Miljöpartiet.

– Jag tror inte på att beskriva ett regeringssamarbete med segrar och förluster, utan det här har varit en diskussion mellan och inom våra partier. Vi har under en längre tid varit överens om att avtalet i sin nuvarande form inte fungerar – och det har diskuterats under en tid – och nu har vi möjlighet att kommunicera vårt beslut, säger Fridolin till Aftonbladet.

Han säger att beslutet är ”ett viktigt steg för en feministisk svensk utrikespolitik som står upp för mänskliga rättigheter i alla lägen”.

– Sedan är det viktigt att framhålla att det finns handel och andra samarbeten som vi ser positivt på, som kan verka positivt också för Saudiarabiens kvinnor och Saudiarabiens medborgare. De hoppas vi kunna fortsätta.

Publicerad: