Hon är Lady al-Qaida – kvinnan alla jihadister vill ha

1 av 12
Fortsatta oroligheter i Irak Extremistgruppen Isis fortsätter att sprida skräck runt om i Irak. I den lilla staden Baiji uppges rebellerna gå från dörr till dörr för att hitta ogifta kvinnor. Oron för övergrepp sprider sig blad de 15 000 invånarna.
NYHETER

Hon misstänks ha handlat med blodsdiamanter för att finansiera terror.

Hon anklagas för att ha planerat ett Ebola-bombattentat.

Här är Lady al-Qaida – kvinnan alla jihadister vill ha.

Trebarnsmamman Aafia Siddiqui, 42, var den enda kvinnan på USA:s lista över världens mest eftersökta terrorister innan hon greps av säkerhetsstyrkor i Afghanistan år 2008.

Då hittades kemikalier och dokument om kommande terrorattacker och bombdåd, bland annat ska hon ha varit delaktig i planeringen av ett attentat med en smutsig bomb som skulle sprida Ebola-viruset.

”Har blivit en symbol”

Nu beskrivs hon som kvinnan alla jihadister vill ha.

– Hon har blivit en symbol, som en galjonsfigur, för extremistiska grupper, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till norska Verdens Gang.

Islamiska staten uppges ha köpslagit om hennes frihet och erbjudit den nu avrättade journalisten James Foley i utbyte. Även talibanerna i Afghanistan ska ha försökt förhandlat fram ett byte – soldaten Bowe Bergdahl mot Lady al-Qaida.

42-åringen sitter fängslad i Texas efter att ha dömts till 86 års fängelse för mordförsök på amerikanska soldater, skriver VG.

Lady al-Qaida föddes i Karachi i Pakistan som den yngsta av tre syskon och flyttade 18 år gammal till Texas, USA, för att studera. Där ska hennes radikalisering ha påbörjats.

Samma år som flytten till USA, 1990, gifte hon sig vid ett arrangerat bröllop och fick tre barn. Men efter terrorattackerna i New York den elfte september ska äktenskapet ha fallit isär.

Handlade nattkikare och skottsäkra västar

I samband med det ska också de amerikanska myndigheterna för första gången ha fått upp ögonen för Aafia Siddiqui. Hon ska ha handlat nattkikare, skottsäkra västar och militära träningsmanualer. Men polisen nöjde sig med förklaringen att utrustningen skulle användas vid campingresor, skriver VG.

Aafia Siddiqui ska då ha insisterat på att familjen skulle fly tillbaka till Karachi. I hemlandet skiljde sig också makarna.

– Hon har en våldsam personlighet, extrema åsikter och jag misstänker att hon deltar i terroraktiviteter, ska maken ha angett som skilsmässoskäl, enligt VG.

Efter det gifte hon sig med Khalid Sheikh Mohammeds brorson, Mohammed har pekats ut som hjärnan bakom attackerna mot New York. Under samma period anklaga Lady al-Qaida också för att ha handlat med blodsdiamanter från Liberia för att finansiera terrorverksamhet.

Men 2003 försvann och var borta fram till gripandet.

”Har ett propagandavärde”

Enligt hennes familj ska hon ha kidnappats, torterats och våldtagits av amerikanska styrkor.

Enligt USA har hon aktivt bedrivet terrorism.

– Siddiqui dyker upp i flera sammanhang. Islamisterna försöker göra henne till en slags symbol för alla muslimer so de manar sitter orättfärdigt fängslade i USA och Storbritannien, säger Magnus Ranstorp till VG.

Men enligt honom är Lady al-Qaidas fångenskap en förutsättning för hennes roll som affischnamn för terror.

– Jag tror inte hon har något som helst värde för IS eller andra islamistgrupper utöver propagandavärden, säger han.