Nyheter

Nu kan du skriva ut ditt barn före förlossningen

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Nu kan föräldrar krama ­sina barn innan de fötts.

Printad bebis är näm­ligen det nya ultraljudet.

Här får estländska Maarja Lants sitt foster förevigat i tre dimensioner.

I onsdags fick Tallinbon Maarja Lants för första gången hålla sitt barn i sin famn. En utskriven version alltså.

Ett estniskt företag har kommit på hur man kan ­göra graviditeten mer spännande för blivande föräldrar. ­Genom att fotografera fostret i mammans mage och ­sedan mata in bilderna i en 3D-skrivare, kan de skriva ut en kopia i verklig storlek.

”Positiv känsla”

Och Maarja blev helnöjd.

- Jag ville göra det hela till något känslosamt för hela familjen. Det kändes som att bebisen redan var hos oss. Jag kommer ­komma ihåg det som en väldigt positiv känsla, säger hon till branschsidan 3dprint.com.

Det ska dock nämnas att utskrifterna inte är fullständiga eftersom ultraljuds­bilderna inte visar fostret från alla vinklar. ­Företaget ­menar att det går att göra fullständiga versioner, men att man inte tänker försöka sig på något som skulle ­kunna vara skadligt för ­modern eller fostret.

3D-skrivarnas segertåg över världen har tidigare uppmärksammats då de ­använts för att skriva ut ­hela hus, proteser och mänskligt brosk.

Ska skriva ut på Mars

Det finns också idéer om att använda apparaterna bortom vår egen planet. En forskningsgrupp har visat att det med hjälp av en ­soldriven 3D-skrivare ­skulle gå att skriva ut medicinska instrument på Mars.

Ytterligare ett exempel på när 3D-skrivarna varit inblandade i spännande projekt var när Afton­bladets ­Nivette Dawod testade tekniken och lät skriva ut en liten minikopia av sig själv.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: