Nyheter

Forskare: ”Betyg gör inte elever bättre”

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Elever som får betyg presterar inte bättre.

Det är slutsatsen från Skolforskningsinstitutet som förre utbildningsministern Jan Björklund (FP) dragit i gång.

– Lågpresterande elever som får betyg presterar sämre, säger Alli Klapp, forskare i pedagogik, till SvD.

Tidigare har 34 av 44 tillfrågade remissinstanser som uttalat sig om Alliansens förslag om betyg från årskurs fyra ansett att det är en dålig idé.

Nu har Skolforskningsinstitutet, initierat av dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, avslutat en studie där de gått igenom internationell och nationell betygsforskning. Och resultat är en sågning av Alliansens förslag.

”Presterar sämre”

Enligt studien som presenteras under onsdagen påverkas inte ens högpresterande elever i direkt positivt av betyg, skriver Svenska Dagbladet.

– Lågpresterande elever som får betyg presterar sämre. Men även studenter på universitetsnivå påverkas positivt av färre betyg som kommer senare under utbildningen, än många betyg som kommer tidigare, säger Alli Klapp, en av fyra forskare som står bakom rapporten, till SvD.

I stället visar studien att tydlig information om vad som kan förbättras påverkar elevernas prestationer positivt.

”Inget samband”

Studien tyder också på att argumentet att länder med bra resultat på Pisaundersökningen, där Sverige på senare tid rasat mest, har tidiga betyg inte håller. Det ska nämligen inte finnas några samband, skriver SvD.

Med stöd i studien avråder därför författarna politiker från att gå för snabbt fram:

– Att i nuläget gå ner i åldrarna med betyg, när det finns så tydliga varningssignaler i forskningen – framför allt med hänsyn till dem som har det svårast i skolan, tycker vi inte är att följa idén att skolan ska vila på vetenskaplig grund, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet, som håller i forskningssammanställningen, till SvD.

Förslaget med tidigare betyg har tidigare kritiserats av bland annat Lärarförbundet. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har nyligen kallat det för oseriöst att Alliansen fortsätter driva på för tidigare betyg mot experternas råd.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: