Främlingslegionärer hjälper terrorsekten

Men IS tappar inflytande i Irak efter intensiva bombningar och strider

Omkring tio före detta franska elitsoldater strider för terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Några av dem kommer ur den ökända Främlingslegionen.

Sprängexperter, krypskyttar och kommandosoldater har identifierats på bilder knutna till IS.

Franska myndigheter har på bilder i sociala medier kunnat identifiera före detta elitsoldater från Frankrike som nu strider för och utbildar andra i Islamiska staten. På bilderna syns soldater som utbildats till fallskärmsjägare, sprängämnesexperter, krypskyttar, kommandosoldater och överlevandsexperter. De är antingen franska eller fransktränade ex-soldater som nu finns i olika IS-grupper, skriver Svenska Dagbladet.

Flera av soldaterna har tränats av elitstyrkan Främlingslegionen, en del av franska totalförsvaret men som nästan uteslutande består av utlänningar.

Uppgifterna blev kända i onsdags då den franske försvarsminister Jean-Yves Le Drian bekräftade dem under en presskoferens.

Rädsla för Fort Hood-attentat

Den franska tidningen L'Opinion skriver att en av soldaterna som identifierats tidigare var fallskärmsjägare i den franska marinen. Han ingick också i en specialstyrka med kommandosoldater. Den franske mannen har ursprung i norra Afrika och tog efter sin tid i marinen jobb som säkerhetsvakt på oljeplattformar i hela arabvärlden, enligt SvD.

”Det var under denna tid som han progressivt radikaliserades, skaffade sig skägg och anslöt sig till en islamistisk ideologi”, skriver L’Opinion.

Tidningen menar att franska ex-soldater är farligare än andra franska jihadister som symptatiserar med IS eller al-Qaida, eftersom de har kunskap om franska militära hemligheter och strategier.

Uppgifterna för tankarna till attentatet på militärbasen Fort Hood i USA, år 2009. En amerikansk soldat med anknytning till al-Qaida dödade då 13 personer och skadade ytterligare 32. Flera skulle kort efteråt åka till Afghanistan.

IS förlorar i Irak

Samtidigt kommer uppgifter från USA att koalitionen som de leder mot IS har dödat mer än 6 000 anhängare till terrororganisationen i Syrien och Irak, säger USA:s ambassadör i Irak till al-Arabiya.

– Statistiken är inte så viktig i sig, men visar på IS försvagning. Den visar på deras oförmåga att utrusta sina styrkor inne i Irak, säger Stuart Jones till tv-kanalen.

Siffran 6 000 ska komma ursprungligen från USA:s centralkommando. De menar också att IS har mellan 9 000 och 18 000 stridande, men att de med hjälp av jihadister vars lojaliteter skiftar kan ha så många som 31 000, rapporterar CNN och hänvisar till källor.

Utrikesminister John Kerry talade på torsdagen i London och sa att koalitionens luftanfall mot IS stoppat organisationens framfart och att mer än 700 kvadratkilometer har återtagits från dem i Irak. Bland de som dödats ska också hälften av IS ledning finnas, menade Kerry.

Den senaste tiden har intensiteten i bombanfallen höjts för att stöda de kurdiska peshmergatrupper som strider mot IS på marken.

”Missledande och irrelevant”

Det amerikanska tv-programmet Frontline ställer sig frågande till om uppgifterna från Kerry och centralkommandot stämmer. De frågar den tidigare CIA-medarbetaren Patrick M. Skinner, som varit med och skrivit en rapport om IS ledarskap, struktur, operationer och mål, om uppgifterna.

På frågan om Kerrys uttalande stämmer, om man slagit ut halva toppskiktet av IS, svarar Skinner:

– Det är antagligen rätt. Men också missledande och irrelevant. Vi slår ut små enheter så vem som helst kan vara en ledare [...] Vi har haft viss framgång. Ledaren i Ninevehprovinsen (i Irak, red.anm.) har fått ersättas två gånger på grund av dödsfall.

"Inte gått bra för IS"

Skinner säger också att IS förlorat väldigt många stridande i och kring den syriska staden Kobane.

– Det har inte gått bra för IS där och de betalar ett högt pris. De skickar in massor av stridande och förlorar hundratals varje vecka, säger Skinner.

Han menar också att rekryteringen av stridande från andra länder har ökat. Från 1 000 till 1 500 i månaden.

– Det behövs löpande dåliga nyheter för IS för att deras rekryteringsbubbla ska spricka. De är inte knutna till fakta eller trender på sociala medier [...] De här människor läser inte militära uppdateringar från USA. De har ingen koll på vad som händer.

Publisert: