"Reinfeldt okunnig om svensk vapenimport"

NYHETER

Sverige har inga lagar som reglerar vapenköp från ett land som befinner sig i krig.

Den uppgiften kommer från Försvarets materielverk – och går på tvärs med statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande under lördagen.

– Antingen ljuger han eller så har han inte koll. Båda är lika allvarliga, säger Carin Jämtin (S).

Efter statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tal på Moderata ungdomsförbundets valupptakt i Nyköping i går, fick han en fråga om Sveriges vapenköp från Israel. Sedan tidigare har Miljöpartiet krävt att Sverige slutar köpa krigsmateriel från landet.

– Jag känner inte till de exakta detaljerna kring det här, men vi har ju lagar som styr detta. De är mycket restriktiva, sade Fredrik Reinfeldt då till TT.

"Antingen ljuger han"

Det uttalandet fick Socialdemokraternas partisekreterare Carin  Jämtin att gå i taket.

– Jag är både upprörd och besviken. Det finns inga lagar om import av krigsmaterial i Sverige. Han kan bara uttrycka sig på det här sättet av två anledningar. Antingen ljuger han eller så har han inte koll. Båda är lika allvarliga, säger hon.

Samma bild ger kommunikationsdirektören Toni Eriksson vid Försvarets materielverk:

– Den förordning vi följer är lagen om offentlig upphandling. I övrigt finns det inga begränsningar annat om det skulle vara ett totalt handelsembargo med något land, säger han.

Återkommer skriftligt

Under åren 2013-2014 har Sverige köpt krigsmateriel till ett värde av 35 miljoner kronor från Israel.

– Det vi har köpt är tändrör till granatkastarammunition. Mellan tummen och pekfingret är det ungefär det enda vi har köpt på ett antal år, fortsätter Toni Eriksson.

När Aftonbladet söker Fredrik Reinfeldt dagen efter hans första uttalande ber hans presstab om att återkomma.

Efter några timmar ger han skriftliga kommentarer på Jämtins påhopp om vapenimport från Israel:

– Sverige har inget bilateralt försvarsmaterielsamarbete med Israel och har inte tecknat MoU eller säkerhetsskyddsavtal med Israel.

Om Sveriges export till landet skriver han:

– Sverige köper aldrig materiel eller kompetens från länder som är föremål för internationella sanktioner eller embargon. Israel är inte föremål för sådana sanktioner men vi exporterar inte krigsmateriel till Israel.