Nyheter

Spänt i Irak efter ministerns tv-tal

Av: 

Björn Barr

Demonstration till stöd för premiärminister Nuri al-Maliki.
Demonstration till stöd för premiärminister Nuri al-Maliki.

NYHETER

På söndagskvällen anklagade Iraks premiärminister Nuri al-Maliki landets nyvalde president Fuad Masum för att bryta mot grundlagen.

Samtidigt posterades specialstyrkor lojala med Maliki på strategiska platser i Bagdad.

Premiärminister Nuri al-Maliki anklagade på söndagskvällen landets nytillträdde president Fuad Masum för att bryta mot landets konstitution. Han klargjorde också att han tänker lämna in en stämningsansökan mot presidenten i en federal domstol. Bakgrunden till det påstådda grundlagsbrottet ska vara att Masum inte utsett någon från Malikis shiamuslimskt dominerade politiska block som ny premiärminister.

Precis innan utspelet placerades specialstyrkor lojala med Maliki på strategiska platser runt om i Bagdad, uppger poliskällor för AFP. Den så kallade Gröna zonen i centrala Bagdad var också extra hårt bevakad av polis, armé och antiterrorstyrkor, skriver TT.

Ett land i sönderfall

Nuri al-Malikis tv-tal kom i ett läge när Irak redan befinner sig på randen till sönderfall. Landet hotas av IS, tidigare Isis, framfart i de norra och västra delarna av landet. Samtidigt håller den delvis autonoma regionen Kurdistan i norr på att bryta sig loss.

USA gav sitt stöd

Efter tv-talet uttalade sig Brett McGurk på USA:s utrikesdepartement till president Fuad Masums fördel:

"Stödjer fullt Iraks president Fuad Masum som en garant för konstitutionen och en nominerad premiärminister som kan bygga ett nationellt samförstånd", skrev han på Twitter.

Nuri al-Maliki har beskyllts för att ha bäddat för Islamiska statens (IS) offensiv genom att driva en splittrande politik där sunnimuslimer uteslutits från makten, och därmed vänt sunnimuslimska klaner mot regeringen. USA:s president Barack Obama och andra västledare har på sistone betonat att Irak behöver en samlande regering, skriver TT.

Publisert: