Nyheter

Björn Söder på internationell antisemitlista

Björn Söder (SD).
Björn Söder (SD).

NYHETER

Uttalandet av Sverigedemokraten Björn Söder om judar listas som en av de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under 2014 av Simon Wiesenthal Center, skriver Dagens Nyheter.

Det var i december som Söder i en intervju med DN sade att han tror "att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet."

Simon Wiesenthal-centrumet, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, är en världsomspännande människorättsorganisation som konfronterar antisemitism, hat och terrorism mot judar. Nu har man publicerat en lista över de tio värsta händelserna under 2014.

”Nationstillhörighet”

På plats nummer sex, efter en turkisk krönikörs uppmaning att låta landets judar betala en särskild skatt för att reparera Gaza, kommer Sverige och Björn Söders uttalande i en intervju med DN-journalisten Niklas Orrenius.

Det är när Orrenius frågar SD:s partisekreterare om man inte kan vara både jude och svensk samtidigt, som Björn Söder pratar om svenskar som lämnat sin judiska identitet.

– Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid, fortsätter Söder, som också är riksdagens andre vice talman.

Kritik mot Sverige

Simon Wiesenthal Center noterar också att svenska myndigheter inte gör något, eller mycket lite, för att skydda de judar som attackerats av muslimska extremister och att ledande politiker flera gånger motiverat antijudiska uttalanden med den pågående konflikten mellan Israel och Palestina, skriver DN.

Som nummer ett på listan över 2014 års värsta uttalanden återfinns en belgisk läkare som vägrade hjälpa en sjuk 90-årig judisk kvinna och i stället bad hennes son att skicka henne till Gaza: "Där kommer hon att bli kvitt sina plågor."

TT

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter