Allianspolitiker försvarar vinstuttaget i Hemfrid

Av: Nivette Dawod, Pär Karlsson, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Kritiken har varit hård mot att Städföretaget Hemfrids grundare Monica Lindstedt kunnat plocka ut 31 miljoner i vinst de tre senaste åren.

Men hon får stöd av regeringen.

– Ska företag överleva långsiktigt måste de ha möjlighet att kunna ta ut vinst, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Hemfrid har på fem år fått över en halv miljard kronor av staten på rut-avdrag som alliansregeringen införde för sju år sedan.

Företaget är Sveriges största i branschen, och nu går man med vinst.

De senaste tre åren har 90 procent av överskottet gått till ägarna, genom utdelning. Monica Lindstedt, som grundat Hemfrid, har nästan hälften av aktierna i företaget. Hon har kunnat plocka ut 31,2 miljoner kronor, har tidningen Kommunalarbetaren avslöjat.

Hon har svarat att hon tycker att det är fullt rimligt. Företaget gick med förlust i många år, och ägarna ska ha satsat drygt 56 miljoner sedan starten.

Men de anställda riktar hård kritik mot Lindstedt.

– Ska skattepengar gå till det här samtidigt som ägarna gör storvinster? säger en av de anställda till Kommunalarbetaren.

Konkurrensen inte god

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk till både rutavdrag och vinstuttagen i branschen, pengar som i förlängningen kommer från staten.

– Det är indirekt skattebetalarna som är med och möjliggör att de tjänar så mycket pengar, sa han i gårdagens tidning.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tycker att man bör diskutera om pengarna är rätt investerade.

– Det låter som om konkurrensen i den här sektorn inte är tillräckligt god om man kan göra de vinstnivåer som ni talar om. Det finns uppenbart utrymme för nya företag att kliva in och pressa priserna.

Hur ska man komma tillrätta med det?

– Att se till att det blir konkurrens i sektorn så att nya företag kan kliva in och se till att priserna pressas. Det verkar det tydligen finnas utrymme för.

S röstade emot rutavdraget när det infördes, men vill nu behålla det och sänka taket.

Hur ska ni ta ansvar för rutavdraget framöver?

– Ja, det är en privat marknad och vi har som sagt inga förslag på att ta bort rut. Däremot så handlar det alltid om vilken arbetsrättslagstiftning vi har och vilka möjligheter det finns för de fackliga organisationerna att driva tuffa krav på att det ska vara rimliga villkor.

Ser inga problem

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt ser inga problem i att Hemfrid kunnat ta ut en vinst.

– Ska företag överleva långsiktigt måste de ha möjlighet att kunna ta ut vinst. Vad jag har förstått är det här ett företag som inte haft anmärkningsvärd avkastning på det kapital som ägarna satt in, säger han.

Han lyfter fram det han anser är fördelarna med rutavdraget.

– Poängen är att det har givit jobb, inte sällan till många som står långt från arbetsmarknaden. Det här fanns inte för några år tillbaka. Ofta utfördes svartarbete i en svart ekonomi. Nu är det här etablerade företag med vita deklarerade inkomster.

Centerpartiets Annie Lööf gör ingen hemlighet av att hon är en varm anhängare av rut. Hon ger också en känga till Jonas Sjöstedt (V).

– Det är så typiskt från Vänsterpartiet, som försöker kalla sig feminister, att så fort det rör kvinnodominerade branscher är det fult att gå med överskott, driva företag och skattesubventionera. Jag har hittills inte hört Sjöstedt kritisera rotbranschen eller byggföretagen.

Publicerad: