Kan vara två olika män i videon

NYHETER

Nya ledtrådar i videon med Foleys avrättning

1 av 2
Mannen som syns i terrorvideon pratar brittisk engelska.

Experter som analyserat videon på James Foleys avrättning tror att det är två olika bödlar som syns i filmen.

Plötsligt, i en filmsekvens, är det någonting som händer.

– Det är definitivt en annan man som dyker upp i videon, säger Ross Patel, kriminalteknisk analytiker till CNN.

Videon där den amerikanske journalisten James Foley brutalt avrättas har lett till flera spekulationer om vem mördaren är.

Utredningen har fokuserat på den maskerade man med brittisk accent som förefaller avrätta Foley. En man som enligt brittisk media är den 23-årige före detta rapparen Abdel-Majed Abdel Bary.

Brittisk polis har tidigare uppgett att man med avancerad ljudteknik är mycket nära att identifiera mördaren.

– Vi är extremt nära att identifiera den misstänkte, sade den Storbritanniens ambassadör i Washington till CNN under söndagen. 

Men nu kan utredningen ta ny vändning.

Experter som studerat videon från IS (Islamiska staten) menar att det kan vara en helt annan man som verkställer själva halshuggningen – och alltså inte den man först trott.

Kan vara en annan mördare

Ross Patel, kriminalteknisk expert, pekar på flera fysiska detaljer i videon som inte stämmer.

Plötsligt, mitt i videon blir det svart. Därefter konstateras att den maskerade mannen får en annan typ av brittiska accent.

Enligt experterna som CNN talat med är det också tydligt att bödelns kroppstorlek ändras från ena sekunden till den andra.

– Det är definitivt en annan man som plötsligt agerar i videon. Det finns också märkbara förändringar i kroppshållningen, förklarar Ross Patel, för tv-kanalen.

I nästa sekvens noteras också att kniven som bödeln håller i handen plötsligt får nya dimensioner. Vilket förklaras med att det sannolikt inte är samma kniv som hålls mot Foleys kropp i ett första skede.

Från högerhänt till vänsterhänt

Den svartklädda bödeln uppges också gå från högerhänt till vänsterhänt. Vapenhölstret som syns i första momentet befinner sig under mannens vänstra armhåla – som är till för att användas av högerhanden. Mördaren som slutligen avrättade Foley använde vänsterhanden, förklarar experten för CNN.

Tidigare i veckan uppgav The Guardian att James Foleys avrättningsvideo spelades in av IS-militanter på en plats i norra Syrien vid staden ar-Raqqa. Den brittiska bloggaren och vapenanalytikern Eliot Higgins har med hjälp av Googles kartor och kamera vinklar lokaliserat platsen där James Foley avrättats. Enligt Higgins är videon inspelad söder om staden Raqqa i Syrien, och inte norra.

De nya ledtrådarna försvårar utredarnas arbete att identifiera den verkliga mördaren, enligt CNN.

Den amerikanska journalisten James Foley kidnappades i november 2012 innan han fick sin hals avskuren av Islamiska staten (IS). Videon som släpptes av terrorgruppen väckte stor avsky över hela världen.