Här är reaktionerna på KD:s utspel

avPär Karlsson, Josefin Westin

1 av 8

KD-ledaren Göran Hägglund vill dra ner anslagen till flygktingmottagandet med en rad förslag.

Det bemöts med blandade reaktioner från politiksverige.

– Välkomnar att flera börjar lyfta integrationspolitik, skriver Roger Haddad (FP).

DN Debatt i dag föreslår Göran Hägglund (KD) tillsammans med sitt parti att kostnaderna för flyktingmottagandet ska dras ned genom lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstand och snabbare handläggning hos Migrationsverket.

Integrationsfrågan har varit en het potatis de senaste åren – detta är inget undantag. Lägren är dessutom delade. Det handlar inte längre om sju riksdagspartier mot ett.

Välkomnar förslagen

KD menar att förslagen ska göra att integrationen blir bättre. Vilket vissa riksdagsledamöter håller med om.

– I dag är jag Kristdemokrat, twittrar Maria Abrahamsson, M-ledamot.

– Klokt, genomtänkt o modigt av @goranhagglund . Kan tilläggas: de som fått avslag bör avvisas snabbare. #migpol, twittrar Gunnar Axén, tidare moderat riksdagspolitiker.

Och deras kollega Roger Haddad (FP):

– Välkomnar att flera börja lyfta #integrationspolitik #arbetsmarknad så har de ju inte varit senaste åren, stor utmaning & möjligheter #svpol

Även SD:s till förordnade partiledare, Mattias Karlsson, stämmer in i hyllningskören.

– Välkommet att KD nu plötsligt tycker det vore "välkommet" om asylinvandringen skulle minska. Sent och under bilan skall syndaren vakna...

”Kommer behöva fly”

De övriga Alliansledarna har dock inte velat ta ställning i frågan. Enligt uppgift till SVT blev de informerade först igår kväll inför publiceringen på DN Debatt.

Jan Björklund (FP) säger att han dock välkomnar en diskussion:

– Men vi har inte tagit ställning till förslagen. Vi ska återkomma med egna förslag från Folkpartiet.

Även Moderaternas företrädare är försiktig:

– Varje parti har sitt utvecklingsarbete och det har även vi i Moderaterna framför oss. Asylrätten ska fortsatt värnas. Att arbetslinjen ska förstärkas och att integrationen förbättras är några frågor att titta närmare på. De enskilda förslagen är för tidigt att ta ställning till, säger Anna KinBerg Batra (M).

Utspelet väckte även en klagokör – främst från vänsterkanten. MP:s talesperson för migration, Maria Ferm, tycker att utspelet är tragiskt:

– Att börja göra migrationspolitiken mer restriktiv kommer legitimera främlingsfientliga partier. Och det förstör för de mest utsatta, skriver hon på Twitter.

Ferm menar att integrationen blir försämrad med Hägglunds förslag.

– Och göra att anhöriga kommer behöva fly över Medelhavet istället för att komma reguljärt.

”Vaknar förbannad”

MP:s språkrör Gustav Fridolin skriver på Twitter att han förvånas över KD:s utspel.

– Kristdemokraterna börjar valrörelsen sex dagar före jul med att förvandla flyende från krigets terror till en kostnad. "Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?" Mark 8:36 (1917 års översättning) Tror samma gäller för ett parti, skriver Fridolin på Facebook.

Även Fredrik Lundh Sammeli (S) är uppgiven.

– Somnade uppgiven och vaknar förbannad. Att KD nu försöker göra signalpolitik på signalpolitik inom #migpol är både tragiskt och farligt.

Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet håller med:

– KD väljer att krydda sitt redan tveksamma julbudskap om nej till gratis mediciner för barn, nej till höjd a-kassa och bättre sjukförsäkring med att se flyktingar som kostnader och misstänkliggöra dem genom att påstå att de väljer bidrag framför arbete. Det är skamligt och desperat att försöka plocka poäng på att det just nu finns många människor som tvingas fly slakthusen i Syren, Irak och Eritrea. Vad som behövs är bättre SFI, validering och effektiva kompletteringsutbildningar för att få nyanlända i arbete.”

Förre V-ledaren Lars Ohly stämmer in.

– En sorglig dag för Sverige när anständigheten flög sin väg hos kristdemokraterna. Vi som trodde att @skyttedal var ensam hade fel.

KDU:s ordförande Sara Skyttedal uppmärksammades stort i augusti för att hon skrev att diskussion om ”var gränsen går för hur många flyktingar vi kan ta emot" måste tas. Så sent som i december skrev även tre Kristdemokrater att SD inte ska ignoreras och att migrationspolitkken behöver reformeras.

– Det är en debattartikel av några personer som naturligtvis inte talar för partiet, sa Hägglund då.