Nyheter

Dubbdäck behövs för att rugga upp vägar

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Rugga upp vägarna med dubbdäck så blir greppet bra – för alla.

Men alla behöver inte köra med dem.

1 av 5 räcker.

Dubbdäcken sliter på vägarna på ett sätt som gör att greppet blir bättre, även för de som inte använder dubbdäck. Forskare menar att en femtedel behöver köra med dubbdäck för att friktionen på de svenska vägarna ska bli bra, skriver Svenska Dagbladet.

– Om dubbdäcken försvinner så finns ju en möjlighet att de så kallade upphinnande olyckorna ökar, alltså när bilar blir påkörda bakifrån. Men det här får man ju väga mot de farliga partiklarna, säger Johan Strandroth på Trafikverket, till SvD.

Just nu utreds om en avgift är möjlig att införa på dubbdäcken för att få ner halterna av de hälsofarliga partiklar som de river upp.

– Vi är inte emot dubbdäck. Bor man i Norrland är dubbar bra, där har man ju inget partikelproblem som i Stockholm, säger Johan Strandroth.

Vedeldning är boven

Aftonbladets bilkrönikör Robert Collin skrev igår att det i själva verket är små partiklar från vedeldning som är de verkliga bovarna i Stockholms innerstad, där problemet med dubbdäckspartiklar är hett omdebatterat.

”Vedeldningspartiklarna” kommer från fjärrvärmevärken runt om storstaden och är så kallade nanopartiklar, menar Collin.

De partiklar som dubbdäcken river upp är en miljon gånger större än nanopartiklarna, skriver Robert Collin.

Collin får dock skarpa mothugg av de forskare som ligger bakom rapporten om partiklarna som Collin grundar sin text på. De menar att dubbdäckspartiklarna visst är farliga.

– Tvärtom finns studier som visat att partiklarna har toxiska egenskaper och påverkar både sjukligheten och dödligheten i Stockholm, säger Roger Westerholm, docent vid Institutionen för analytisk kemi, i ett pressmeddelande.

De skriver också att ”vedeldningspartiklarna” inte alls huvudsakligen kommer från just vedeldning och att partiklarna som rivs upp av dubbdäck påverkar både sjukligheten och dödligheten i Stockholm.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: