Reinfeldt planerar bok om sin politiska gärning

Reporter: Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Göran Persson

Fredrik Reinfeldt gör som sin företrädare Göran Persson.

Och skriver en bok om sin politiska gärning.

– Det vore bra att sammanfatta allt i en samlat och genomtänk form, säger han.

Dagens partiledardebatt i riksdagen var den sista för den avgående M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Redan på valnatten meddelade han sin avgång och hans efterträdare ska väljas på en extra partistämma den 7 mars. Reinfeldt berättade i dag att han planerar att lämna sin riksdagsplats "i närtid", vilket bland annat innebär att han inte kommer att vara med i partiledardebatten i januari.

Reinfeldt har tidigare berättat att han ska ägna det kommande året åt att avveckla sina politiska uppdrag och "ställa om" inför sitt resterande arbetsliv. Efter debatten i dag avslöjade han att något av det första han ska göra är att skriva en bok om sina 25 år i svensk inrikespolitik.

"Har ingen förläggare ännu"

Det gjorde även hans företrädare Göran Persson (S) efter att han avgått som statsminister.

– Jag har ingen förläggare ännu eller så. Men jag tror att det är klokt, jag tycker om att skriva, när jag kom in i politiken började jag som talskrivare. Jag har haft förmåga att uttrycka mig, jag tycker det är roligt, säger Reinfeldt.

Men vad han ska göra efter det har han ännu inte bestämt.

– Man måste kunna ha förmåga att kunna byta spår i sitt liv någon gång. Jag har ett ansvar fortsatt för mitt parti tills en ny ordförande är på plats. Sedan kommer jag att byta spår, men jag är inte klar över vad det kommer resultera i, säger han.

"Korvgrytan använder jag först"

Under dagens debatt tackade de övriga partiledarna av Reinfeldt och överräckte presenter. Det blev bland annat en gryta, musikalbiljetter och ett verktygsbälte.

– Korvgrytan använder jag först. Jag har redan städutrustning, det är det som är viktigast för mig. Sedan får vi se vad jag kan göra med ett verktygsbälte. Det är lite med oklart om jag har begåvning för det, säger han.

Under sin andra mandatperiod väckte den dåvarande statsministern stor uppmärksamhet när han uttryckte att de av svenska folket som kan bör fundera över att jobba tills de är 75 år. Det planerar Reinfeldt själv att göra.

– Därför kan jag nu säga att jag kommit halvvägs i mitt arbetsliv. Om jag får behålla hälsa och förmåga så är det absolut min utgångspunkt att jobba till 75.

Lyfte fram ekonomisk styrka

I sitt anförande i kammaren lyfte M-ledaren fram att han tycker att Alliansregeringen och de regeringar som verkade innan den återfört Sverige till en mycket starkt ekonomisk situation.

– Det är det avgörande, det är det som lägger grund för styrkan framåt och gjort oss konkurrenskraftiga och att jobbskaparmaskinen Sverige fungerar.

Men han vill vänta och se hur hans insats ska bedömas i det långa loppet.

– Det återstår att se, vi är alldeles för snabba att skriva historia. Det som bevisar om jag gjort någon skillnad och nytta är hur mycket av det som jag var med och tog ansvar för att få på plats som blir kvar. Det brukar vara ett tydligt tecken på att man gjort något som folk i Sverige anpassar sig till.

Publicerad: